Ga naar hoofdinhoud

Hogeschool Offenburg ontwikkelt zwetende robot

Onderzoekers van de Fachhochschule Offenburg onderwerpen onderdelen van de zwetende robot aan een nauwgezette inspectie (foto's: Susanne Gilg, Hochschule Offenburg)

Verschillende teams van faculteiten van de Hochschule Offenburg (D) hebben een tweebenige robot ontwikkeld, die in juli bij de  ‘RoboCup’ – de wereldkampioenschappen voor voetballende robots – in het Braziliaanse João Pessoa zal starten. Bij de humanoïden, de op een mens lijkende robot, heet hij ‘Sweaty’. Want volgens teamleider prof. dr. Ulrich Hochberg is het wereldwijd de eerste robot, waarbij de motoren door verdamping worden gekoeld: hij zweet. In zijn klasse, de ‘Adult Size’, is ‘Sweaty’ bij de ‘RoboCup’ de enige Europeaan. Hij bindt de strijd aan met teams uit Taiwan, China en USA.

De robot staat op twee benen, zijn beenderen zijn stevig en bovendien zo licht als een veertje: als basis voor de humanoïde dient een skeletmodel, dat sterk lijkt op dat van het menselijk lichaam. Het skelet is gebouwd met een krachtige 3D printer, een metaal-laser-sintermachine. “Het 3D printen leverde ons de componenten met de complexiteit en stevigheid die we nodig hebben”, verklaart Ulrich Hochberg. Met behulp van zijn machtige sensor, die in de buik wordt ingebouwd, krijgt ‘Sweaty’ zijn buikgevoel. Ook krijgt de robot gezichtsherkenning.

Robot zweet voor koeling

“Sweaty is wereldwijd de eerste robot, die zijn motoren koelt door middel van verdamping: hij zweet”, vertelt Ulrich Hochberg niet zonder trots. Ook op andere punten onderscheidt hij zich beduidend van zijn concurrenten, die hij bij de “RoboCup” tegenkomt: zijn motoren zitten niet, zoals bij andere robots gebruikelijk, in de gewrichten, maar bewegen, net als bij de mens, via verlengstukken de benen. “Daardoor kunnen we de krachten van de motoren optimaal doseren, zodat het gewicht van de hele robot de motoren en hun aandrijvingen niet belast”, aldus Hochberg.

De tweebenige robot 'Sweaty' van de Hochschule Offenburg is momenteel op training stage voor de RoboCup
De tweebenige robot ‘Sweaty’ van de Hochschule Offenburg is momenteel op trainingstage voor de RoboCup

De robot treedt aan in de koningklasse van de tweebenige robots, in de “Adult Size”. In deze klasse voetballen robots, die tussen 1.30 m en 1.80 m groot zijn. “Sweaty” is iets meer dan 1.40 m hoog en brengt 10,1 kg op de schaal. In vergelijking tot zijn concurrent uit de USA, deze weegt bijna 50 kg, is Sweaty dus een echte lichtgewicht.

Om het wiel niet opnieuw uit te moeten vinden wordt teruggegrepen op betrouwbare techniek uit eerdere succesvolle projecten van de hogeschool Offenburg. Want ‘Sweaty’wordt gelijktijdig door drie teams uit twee faculteiten ontwikkeld. Het mechanische en motorische worden door het team van professor Hochberg van de afdeling machinebouw en procestechniek geconstrueerd en gebouwd. Aan de beeldverwerking sleutelt het team van prof. dr. Michael Wülker, dat ervoor zorgt, dat ‘Sweaty’ de bal, de tegenstander en het doel onder zeer verschillende lichtverhoudingen tegelijkertijd vijfmaal per seconde herkent.

Het team van prof. dr. Klaus Dorer van de faculteit elektrotechniek en informatietechnologie draagt zorg voor de besturingssoftware van de robot. “Ons netwerk met andere disciplines en faculteiten is uniek, dat ziet men bij andere teams, die bij RoboCup aantreden, niet”, zegt Ulrich Hochberg, die juist op deze kracht inzet.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven