Ga naar hoofdinhoud

Hoge draaimomenten veilig toepassen

De Tensor ST kan op de articulated arm op drie assen bewegen. Daardoor kunnen ook schroeven op slecht bereikbare plaatsen eenvoudig, veilig en betrouwbaar worden gemonteerd (Foto: Atlas Copco Tools)

Atlas Copco Tools heeft voor de montage van elektrische vorkheftrucken bij Still een Tensor-moeraanzetter aan een handlingarm ontwikkeld die in drie assen kan bewegen en daarop kan worden ingesteld. De monteur moet tussen as en chassis twaalf schroefverbindingen op 660 newtonmeter (Nm) vastschroeven en drie schroefverbindingen op 950 Nm tussen chassis en achtergewicht. De schroeven worden vervolgens met 120 Nm voorgespannen en daarna met de Tensor aangehaald tot het vereiste eindmoment.

“Als we zulke grote draaimomenten handmatig zouden moeten aanhalen of zelfs met meerdere schroevendraaiers, dan zouden we in elk geval te maken krijgen met tijdverlies en vermoedelijk ook verlies van kwaliteit”, waarmee Lutz Wehde een van de redenen geeft voor het gebruik van de Tensor ST. Nog een voordeel ziet hij in de hoge flexibiliteit van de vrij beweegbare uitlegger. “De articulated arm werkt driedimensionaal”, zo licht de productieleider toe. “De monteur kan de arm dus alle kanten op laten draaien en de schroeven links en rechts, voor en achter en boven en beneden aanhalen. Dat heeft ons enorm geholpen op het vlak van proceszekerheid en van ergonomie.”

Omdat de Tensor-moeraanzetter op de articulated arm is bevestigd, zorgt dit ervoor dat het werktuig gewichtsloos is en geen reactiekrachten overbrengt op het hand-arm-systeem van de medewerker. Bovendien hoeven er nergens tegenhouders te worden gebruikt. De medewerkers hoeven alleen maar de moeraanzetters te sturen en het commando te geven om aan te halen. Daarvoor kan men de articulated arm afhankelijk van wat nodig zo instellen dat deze lichter of zwaarder beweegt. “Dit werktuig is bijna net een stuk speelgoed”, aldus Wehde met een schittering in zijn ogen. “Hij zit weliswaar aan een enorm grote uitlegger, maar de bediening ervan is toch heel licht. Ook onze vrouwelijke productiecollega’s kunnen deze delen zonder inspanning bewegen.”

Kwaliteitsborging door dubbele controle

Naast deze ergonomische voordelen ondersteunt de Tensor ST ook een hoog niveau van kwaliteit en proceszekerheid bij Still. Want door de moeraanzetter wordt het de monteur vrijwel onmogelijk gemaakt om een schroef over te slaan of een verkeerd aanhaalmoment uit te oefenen.

Ondanks deze positieve ervaringen worden bij Still alle schroefverbindingen nog een tweede keer gecontroleerd. Daarvoor stuurt de besturing van het elektronisch werktuig alle moeraanzettergegevens via het bedrijfsethernet naar de kwaliteitsborging. Alle schroefverbindingen van een vorkheftruck worden per apparaat in een database opgeslagen. “Wij wijzen de schroevendraaiergegevens rechtstreeks toe aan het bijbehorende voertuig”, aldus Lutz Wehde. “De monteur scant eerst de streepjescode op het voertuig. Op die manier weten we op een later moment precies voor welke vorkheftruck de schroefverbinding is geactiveerd.

In de database worden de waarden vervolgens aan precies dat voertuig toegekend.” Eenmaal per week controleert Kwaliteitsborging alle opgeslagen schroefverbindingsgegevens, noteert eventuele fouten en herstelt ze. “De dubbele controle door de medewerkers en Kwaliteitsborging geeft ons de garantie dat de uitgeleverde voertuigen kwalitatief 100 procent zijn”, zo stelt Wehde.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven