Ga naar hoofdinhoud

Hoe slaat men een komeet aan de haak

Harpoenunit voor de veilige verankering op de oppervlakte van de komeet (Foto: Faulhaber)

Eind mei 2014 is de ESA ruimtesonde Rosetta met een koerswijziging op de komeet 67P/Tschurjumow-Gerasimenko gericht, om deze nog dichter te benaderen en in augustus in kaart te brengen om de landing van Philae voor te bereiden. Dit ballistische landingsvoertuig van 100 kg moet in november afdalen op de komeet en dankzij Faulhaber aandrijvingen stevig houvast vinden. Een première in de geschiedenis van de ruimtevaart na een avontuurlijke reis van meer dan 10 jaar door het heelal.

De landing op een komeet, een manoeuvre die tot nog toe nooit is uitgevoerd, is in veel opzichten kritisch. De zoektocht naar een geschikte landingsplaats volgt op basis van foto’s van het oppervlak met een hoge resolutie. Maar deze zijn pas beschikbaar gekomen, nadat Rosetta de komeet op weinige kilometers is genaderd. Over de werkelijke toestand van de oppervlakte van de komeet is ook weinig bekend. IJs, stof, scheuren en ruwe structuren hebben invloed op een veilige landing. Daarvoor werd de landingsunit Philae uitgerust met veel mogelijkheden.

Faulhaber verankert Philae op de komeet

Philea
Onder de Philea kun je de rode lijntjes zien die aan de twee harpoenen vast zitten (Foto: Foto: ESA / ATG medialab)

Een van de grote uitdagingen is de geringe zwaartekracht op 67 P. Er is geen probleem dat de sonde bij de landing ineenstort, omdat deze op de komeet maar een paar gram weegt. Veel belangrijker is het om te verhinderen, dat Philae niet weer van de komeet afschiet. Om houvast te vinden op de oppervlakte en dit tijdens de hele duur van de missie veilig te stellen, werd een speciaal ankersysteem ontwikkeld. Onmiddellijk na het contact met de bodem bij de landing worden twee harpoenen afgeschoten en sjorren het landingsvoertuig vast met twee kabelkatrollen, die worden aangedreven door een Faulhaber motor.

Dankzij de kennis bij toepassingen in de ruimte zijn niet alleen de harpoenen, maar ook een aantal andere systemen van het landingsvoertuig, uitgevoerd met aandrijvingen van dezelfde producent. De Faulhaber DC-motoren zitten in de instrumenten en beproevingsinstallaties van Philae, om de toestand en de samenstelling van de oppervlakte van de komeet nauwkeurig te kunnen vaststellen en zodoende kennis over het ontstaan en de geschiedenis van ons zonnestelsel te verkrijgen.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven