Ga naar hoofdinhoud

Hobelman ontwikkelt intelligente aansturing hydrauliek met gevoel

De MH 115 van Hobelman is eenvoudig de besturen dankzij inzet van slimme hydrauliek (foto: Hobelman)

Hydraulische systemen voor het bedienen van bijvoorbeeld graafmachines worden in het algemeen nog steeds bediend door een machinist die, in zijn of haar ogen, een vak uitoefent. Met andere woorden, het vergt een stukje opleiding en ervaring eer men slim en kundig met een bouwmachine om kan gaan. Dat deze machines ook op gedeeltelijk te automatiseren zijn, bewijst Marco Hobelman uit Halle. Enkele jaren geleden al ontwikkelde de Nederlander een slimme aansturing van zijn graafmachine. En hij is een van de sprekers op de DFPTC 2019.

“De meeste bouwmachinefabrikanten maken gebruik van hydraulische systemen die qua ontwerp al 30 jaar nauwelijks zijn veranderd,” aldus Marco Hobelman. De eerste machine die hij ontwikkelde met intelligente hydrauliek was de Hooby GT85, zo’n 4 jaar geleden. “Deze machine functioneerde volgens het ‘nieuwe graven’. Bij het ‘oude graven’ bestuur je een aantal hydraulische cilinders met joysticks en voetpedalen, bij het ‘nieuwe graven’ bestuur je met een joystick een computer die op zijn beurt de hydrauliek slimmer en efficiënter aanstuurt.”

Gevoel van de machinist

Maar het gebruik van een bouwmachine valt of staat met het gevoel dat de machinist bij zo’n machine heeft. Dus toonde Hobelman zijn graafmachine onder andere op de TKD, waar machinisten daadwerkelijk zelf mogen sturen en graven. “Elke keer vroegen we of de machinisten doorhadden dat ze in een elektronisch gestuurde graafmachine hadden gezeten. Zo’n 99 procent had dat niet door. Dat is dus wat ik ook wilde bereiken met mijn nieuwe machine, wel nauwkeuriger en efficiënter, maar wel zo, dat ook geoefende machinisten hier mee kunnen werken, zonder dat ze het gevoel hebben dat de machine hun taak overneemt.”

Vanuit de praktijk

“Het voordeel van ons bedrijf is dat we onze machines en equipment ontwikkelen vanuit de praktijk. De hydrauliek in de eerste Hooby machines was gangbaar voor die tijd. In 2005 kwam echter de wens van een controller voor de hydrauliek. We wilden de controller zelf gaan programmeren, zodat een deel van de bewegingen van de machine automatisch vervuld konden worden.”

Hobelman Parker Hannifin
De slimme hydrauliek is gebaseerd op Parker technologie (foto: Hobelman)

“Eigenlijk wilde ik een systeem dat alles bestuurde. Door zelf in Codesys en daarna snel in IQAN te gaan programmeren konden we dat realiseren. Echter moet je de controller wel alles vertellen en zeggen wat die moet doen, regel voor regel. Dat betekende in de beginperiode programmeren, alles opslaan en proberen. En vandaar uit weer verder het programma aanpassen.

Mechatronica

Hobelman’s nieuwste machine is de Hooby MH115, ontworpen als een mobiele maaikraan met een eigen gewicht van 11 ton. “Een kraan die kan worden ingezet voor allerlei hand- en spandiensten,” legt Hobelman uit. “Het zwaartepunt van de kraan is laag gehouden door een concept te gebruiken waarin de motor en de hydrauliekpompen in de onderwagen gebouwd zijn. Doordat deze grote onderdelen in de onderwagen zijn aangebracht, kan de bovenwagen heel compact gebouwd worden.”

“De bovenwagen blijft door dit concept binnen de onderwagen tijdens het draaien. Dit geeft grote voordelen tijdens het werken langs de weg. Ook bijzonder is dat het onderstel met 2 of 4 wielen kan sturen. Met de 4 wiel besturing is het mogelijk om de machine in hondengang te zetten. Hierdoor is het mogelijk langer door te werken op een nat perceel, omdat de druk verdeling beter is.”

Komende donderdag 10 oktober op DFPTC in Utrecht vertelt Hobelman verder over de ontwikkeling van de intelligente hydrauliek met gevoel voor de machinist.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven