Ga naar hoofdinhoud

Hitachi ontwikkelt krachtige PLC met IoT koppeling

Hitachi ontwikkelde de nieuwe serie HX PAC als antwoord op toegenomen grootte van de te hanteren programma’s, een beter programmeergemak en toegenomen communicatiemogelijkheden (foto: Hitachi)

De eisen die gesteld worden aan PLC’s worden steeds zwaarder. Hitachi speelt hier revolutionair op in met een nieuwe generatie industriële besturingen. Deze HX-serie kan eveneens gebruikt worden in IoT-toepassingen door de OPC-UA koppeling. Vanaf juli 2016 worden de eerste twee CPU varianten aangeboden.

Al 20 jaar geleden dachten sommigen dat de PLC zijn langste tijd zou hebben gehad en dat de besturingen snel zouden worden overgenomen door IPC’s. De tijd heeft ons geleerd dat vooral daar waar een hoge eisen wordt gesteld aan de continuïteit van het proces en redundantie de PLC een stabielere besturing biedt dan een IPC. Hierdoor groeit wereldwijd het gebruik van de PLC jaarlijks nog steeds.

HX 040 newDoordat de eisen aan de grootte van de te hanteren programma’s, het programmeergemak en de communicatiemogelijkheden steeds verder zijn toegenomen heeft Hitachi de nieuwe serie HX ontwikkeld. Dit heeft geleid tot een revolutionair ontwerp van een Programmable Automation Controller, PAC.  Dit is eigenlijk een ‘zware’ PLC die tevens aansluit op de trend IoT door de koppeling aan OPC-UA. Behalve de OPC UA server functie, is er koppeling mogelijk met NTP, FTP, MES en SCADA. De drie ingebouwde Ethernetpoorten bieden ongekende communicatiemogelijkheden en er zijn diverse protocollen zoals EtherCAT Master, Profibus, Modbus en DeviceNet.

De ingebouwde krachtige Arm Cortex processor draait op een Linux platform. CODESYS versie 3 wordt de gebruiker geboden als PLC platform. Dit resulteert in een snelle dataverwerking van 1 ns per byte. De programmeur kan kiezen uit de 5 programmeertalen die compatibel zijn met de IEC61131-3. Het basisrek met de 11 modules, de CPU en de voeding kan uitgebreid worden met maximaal vijf uitbreidingsrekken zodat in totaal 66 modules kunnen worden ingezet. Bij het gebruik van 64 puntsmodules wordt dan een maximaal aantal van 4224 I/O’s bereikt.

Tevens is een softmotion CNC functionaliteit met besturingsmogelijkheid voor meerdere assen tegelijkertijd mogelijk. Hiervoor staan CNC- en robotfuncties ter beschikking. De PAC kan worden ingezet in een brede reeks van industriële toepassingen binnen de verpakkingsindustrie, intern transport applicaties, metaalbewerkingsmachines, semiconductor industrie, de HVAC sector, de voedingsmiddelenindustrie, waterzuiveringsinstallaties, kunststof industrie en medische apparatuur.

Vanaf juli 2016 worden de eerste 2 CPU varianten geboden. Later dit jaar volgt een uitvoering met softmotion sturing en een redundant uitvoering.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven