Ga naar hoofdinhoud

Hiflex breidt programma uit met servoregelaars en IE 4 motoren

De regelaars van Servotronix (hier de CDHD Family) communiceren via EtherCAT, CANopen, USB, RS232, analoog, Daisy Chain en pulsbreedtemodulatie

Hiflex Automatiseringstechniek grijpt World of Technology and Science aan om een aantal uitbreidingen in het leveringsprogramma te presenteren. Geheel nieuw in het assortiment zijn de IE4 normmotoren van Merkes en de servoregelaars en -motoren van Servotronix. Verder brengt Exor nu ook industriële PC’s op de markt en heeft Invertek een DNV-keurmerk voor een aantal frequentieregelaars verkregen.

Het accent bij het bedrijf uit Ridderkerk ligt vooral op de (industriële) automatisering. Belangrijke vertegenwoordigingen in dit verband zijn Hitachi (PLC’s), Exor (HMI’s) en Reliance (Scada-software). Al vanaf de oprichting van het bedrijf vormt aandrijftechniek hierop een goede aanvulling. Dit is in de loop der jaren ingevuld met onder meer frequentieregelaars van Hitachi, Invertek en het factory automation programma van Mitsubishi.

IE4 motoren van Merkes

Projectingenieur Jeffrey Jaakke gaat nader in op het programma IE4-motoren van dit merk. “Merkes probeert de motoren zo eenvoudig mogelijk te houden, onder andere door een modulaire opbouw. Met slechts vier grootten wil men een programma tot 30 kW opbouwen, waarvan er nu drie zijn gerealiseerd. Het programma begint met motoren van 1,1 kW bij 1000 min-1, en eindigt op dit moment bij motoren van 4 kW die via ‘optoeren’ zelfs tot 16 kW bij 4000 min-1 kunnen gaan en dan ook nog een constant koppel leveren. In ontwikkeling zijn motoren die tot 30 kW gaan. Standaard zijn de motoren uitgevoerd in beschermklasse IP55 en voldoen de wikkelingen aan isolatieklasse F.” De beschikbare bouwvormen zijn: B3, B5 en B14.

Merkes IE4 Motor
Mede door de modulaire opbouw zijn de IE4 motoren van Merkes zo eenvoudig mogelijk gehouden. Met slechts vier grootten, waarvan er nu drie zijn gerealiseerd, wil men een programma tot 30 kW opbouwen

Jaakke: “Merkes bouwt zespolige motoren, ze hebben dus een nominaal toerental van 1000 min-1. Om ze bij dat toerental te laten draaien, heb je aan een voeding van zo’n 90 V al voldoende. Bij een voeding van 400 V is 4000 min-1 mogelijk, met een continu koppel. Ze hebben een groot regelbereik en hebben ook bij lage toerentallen geen geforceerde koeling nodig.

Langdurig gebruik

De Graaf voorziet voor deze motoren vooral toepassing bij continu of langdurig gebruik. “Ze zijn heel dynamisch, maar ik verwacht dat bedrijven deze motoren vooral aanschaffen om hun energieverbruik te verlagen. De Europese wetgeving dwingt machinebouwers en productiebedrijven in de richting van energetisch zuinige motoren, ook al zijn die duurder in aanschaf. Het hangt natuurlijk van de applicatie en de gebruiksduur af, maar een terugverdientijd van een jaar is reëel. Minder energieverlies betekent minder energie afvoeren via koelsystemen én minder temperatuurstijging in de motor zelf, dus een langere levensduur.

Vaak kun je voor dezelfde prestaties met een kleinere motor volstaan, en dat betekent minder massa en minder inbouwruimte. Dat maakt deze motoren ook interessant voor de mobiele markt. Ik voorzie echter vooral toepassing bij applicaties die langdurig in bedrijf zijn: ventilatoren, compressoren, pompen, hakselaars en (maar dan als generator) in kleine windturbines. Ze kunnen ook nog eens razendsnel van draairichting veranderen. We hebben ze op onze testbank uitgebreid uitgeprobeerd en daar bleken ze voor het oog bijna vergelijkbaar met echte servomotoren.”

Servoregelaars

Hiflex heeft een breed programma frequentie- en servoregelaars in het programma van Invertek, Hitachi en Mitsubishi. De Graaf: “De servoregelaars van Hitachi communiceren alleen via Modbus, dat goed functioneert maar qua snelheid en mogelijkheden niet meer bij de moderne tijd past. Mitsubishi servoregelaars praten het eigen communicatieprotocol CC Link. Deze regelaars zijn via gateways en insteekkaarten wel aan andere netwerken te koppelen, maar dat werkt snelheidsverlagend en kostprijsverhogend. En de markt wil juist hogere snelheden en lagere kosten. De regelaars van Servotronix communiceren via EtherCAT (een van de snelste op ethernet gebaseerde industriële protocollen) en via CANopen dat niet zo snel is, maar wel wijdverbreid en nog steeds in ontwikkeling.

Ook zijn er aansluitingen voor USB, RS232, analoog, Daisy Chain en pulsbreedtemodulatie. Met dit merk vullen wij dus een hiaat in ons programma in. Samen met de Hitachi PLC’s, Exor HMI’s en via CoDeSys programmeerbare motion controllers vormen ze een goede combinatie. Niet onbelangrijk is dat de regelaars prijstechnisch de vergelijking met de concurrentie aankunnen.”

Het volledig artikel vindt u in het september-nummer van Aandrijftechniek.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven