Ga naar hoofdinhoud

Hermes Award 2015 voor Wittenstein Galaxy

Wittenstein ontving de Hermes Award voor de Galaxy elektromechanische overbrenging (foto: Benny Gudde)

De Hermes Award, een van de belangrijkste innovatieprijzen voor industriële ondernemingen in Duitsland, is dit jaar naar Wittenstein gegaan. De uitreiking vond plaats tijdens de openingsceremonie van de Hannover Messe. De Award staat voor technologische competentie en innovatie. Wittenstein presenteert jaarlijks nieuwe nauwkeurige elektromechanische aandrijvingen. De onderneming kreeg de onderscheiding met name voor de Galaxy, een mechanische overbrenging met Industrie 4.0 connectiviteit.

De Award werd uitgereikt door Prof. Johanna Wanka, Bundesministerin voor onderwijs en Onderzoek. Ze omschreef de Galaxy als een goed voorbeeld van de innovatiekracht in Duitsland. Wittenstein heeft volgens haar aangetoond dat het met moed, creativiteit en vastberadenheid mogelijk is een nieuwe generatie overbrengingen te ontwikkelen. Daarbij is het bedrijf erin geslaagd om de toekomst van de economie, het samengaan van netwerken in productie en diensten in zijn overbrenging te integreren.

Hermes Award voor Galaxy

De Galaxy is een krachtige tandwieloverbrenging met dynamische individuele tanden en een hydrodynamische tandingrijping op het volledige oppervlak. Dit leidt tot een meer dan zes keer groter intern krachtoverbrengingsoppervlak dan bij conventionele overbrengingen. De afzonderlijke tanden zijn gesegmenteerd aangebracht en worden aangedreven door een polygoon en een rollager en door een gesegmenteerde buitenlagerring.

Als vertandingsvorm werd een logaritmische spiraal gebruikt. Met betrekking tot het koppeldichtheid, stijfheid en compacte bouw overtreft deze nieuwe overbrenging alle voorgaande oplossingen qua kinematica. De transmissie verbruikt minder energie en is geschikt voor gebruik in onder andere gereedschapsmachines, robots, windturbines en textielmachines.

De prijswinnaars laat tevens zien dat er in het digitale tijdperk zeker nog innovatiesprongen in de basisprincipes voor industriële aandrijvingen mogelijk zijn. Met de logaritmische spiraal – in de natuur onder meer bekend in de vorm van slakkenhuizen – is een nieuwe functie voor overbrengingsvertandingen gebruikt om een krachtig aandrijfsysteem zonder tandwielen maar met geïntegreerde sensoren en netwerken aan te bieden.

Overige genomineerden

Behalve Wittenstein werden ABB Automation voor de YuMi robot die met mensen kan samenwerken, ContiTech voor een nieuwe vorm van stoelverwarming, Next Kraftwerke voor een beheerssysteem voor 2500 decentrale energieopwekkingspunten en Schunk voor een 3D ontwerptool voor robotgrijpers genomineerd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven