Ga naar hoofdinhoud

Hamburg bouwt testcentrum voor grote lagers

Fraunhofer-IWES bouwt op het technologiecentrum van CC4E in Hamburg een testcentrum voor grote lagers voor windturbines (foto: Idom).

In het Technologiezentrum Energie-Campus van het Competence Center für Erneuerbare Energien und EnergieEffizienz (CC4E) van HAW Hamburg in Bergedorf wordt een testopstelling voor grote lagers gebouwd. Het centrum biedt ruimte voor vijftien wetenschappers en heeft een testruimte van 450 m2 op ongeveer 1400 m2 vloeroppervlak. Het centrum wordt gefinancierd door de stad Hamburg (ongeveer 8,3 miljoen euro) voor gronden en gebouwen, terwijl het Bundesministerium für Wirtschaft und Energie 12 miljoen euro bijdraagt voor bouw en exploitatie.

De vestiging van Fraunhofer-Institut für Windenergie und Energiesystemtechnik (IWES), dat zijn hoofdzetel heeft in Kassel, is een belangrijke stap voor de Hamburg als centrum voor wetenschap en innovatie. De samenwerking met CC4E HAW Hamburg betekent een stap voorwaarts voor de ontwikkeling van duurzame energie, opent nieuwe onderzoeksgebieden en bevordert de overdracht van technologie tussen wetenschap en industrie.

De bouw van het testcentrum versterkt ook de positie van Hamburg als onderzoeklocatie voor windenergie en als drijvende kracht in de energietransitie. Bedrijven in de grootstedelijke regio van Hamburg die zich met windenergie bezighouden, zoals Nordex, Siemens Wind Power, Senvion en Suzlon krijgen door de aansluiting van Fraunhofer IWES en andere partners in het onderzoeksnetwerk Wind Energy directe toegang tot een wereldwijde onderzoeks- en testinfrastructuur en de technische vaardigheden van zeshonderd hooggekwalificeerde wetenschappers uit heel Noord-Duitsland. Het CC4E en zijn onderzoekscompetenties bieden uitstekende mogelijkheden voor samenwerking.

Testcentrum

In de Großprüfanlage worden in de toekomst lagers met een diameter van maximaal 5 m onder realistische bedrijfsomstandigheden continu getest. Dergelijke lagers worden gebruikt voor turbinebladen voor 10 MW windturbines van de volgende generatie. De industrie wil de testtijden voor deze belangrijke component verlagen, de betrouwbaarheid te verhogen en de productiekosten van de energie verlagen. Fraunhofer-IWES zal de testbank exploiteren en de infrastructuur samen met het CC4E gebruiken voor toepassingsgericht onderzoek.

Het belangrijkste kenmerk van de testbank zal de realistische benadering van de condities voor grote lagers voor rotorbladen zijn. Voor dit doel worden de vereiste eigenschappen van het rotorblad en de naaf gemodelleerd. Met behulp van methoden voor versneld testen moeten dan belastingen over een levensduur van twintig jaar binnen een testperiode van een paar maanden worden uitgevoerd. Samen met resultaten op het gebied van veroudering en slijtage moet dit de interpretatiemethoden verbeteren.

Het nieuwe centrum wordt gebouwd op een perceel dat eigendom is van de stad, naast het technologiecentrum in Bergedorf. De hal en de bijbehorende kantoorruimte moeten begin maart 2018 gereed zijn. Daarna wordt de basis voor de testbank gebouwd. De overdracht aan het Fraunhofer-Institut is gepland voor juni 2018.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven