Ga naar hoofdinhoud

Haliade-X prototype windturbine in Rotterdam levert 14 MW

De Haliade-X 14 MW is een opgewaardeerde versie van de Haliade-X 13 MW, die in januari 2021 zijn typecertificering kreeg (foto: GE Renewable Energy)

De Haliade-X-prototype windturbine in Rotterdam van GE Renewable Energy is onlangs in werking gesteld. Bijzonder aan deze windturbine is het geleverde vermogen van 14 MW. Met deze mijlpaal wordt GE Renewable Energy de eerste speler in de windenergiesector die een turbine met dit vermogen in bedrijf neemt.

De Haliade-X 14 MW is een opgewaardeerde versie van de Haliade-X 13 MW, die in januari 2021 zijn typecertificering kreeg. Het GE Renewable Energy-team is nu officieel begonnen met de certificeringsmetingen voor de Haliade-X 14 MW. Eén turbine kan tot 74 GWh bruto jaarlijkse energieproductie genereren, waarbij tot 52.000 ton CO2 wordt bespaard, wat overeenkomt met de uitstoot van 11.000 voertuigen in één jaar.

Grote sprong voorwaarts

Vincent Schellings, Chief Technology Officer, GE Renewable Energy Offshore Wind, zei: “We zijn verheugd te kunnen aankondigen dat het Haliade-X prototype de eerste turbine in de industrie is die met succes op 14 MW draait.”

“Toen we ons Haliade-X-prototype in november 2019 voor het eerst in bedrijf stelden op 12 MW, maakten we een grote sprong voorwaarts in de industrie. De afgelopen twee jaar hebben we veel geleerd over het bedienen en optimaliseren van de prestaties van ons Haliade-X-platform, waardoor we het Haliade-X-platform vandaag kunnen opwaarderen naar 14 MW.”

Minder windturbines

De mogelijkheid om meer vermogen te produceren met één enkele turbine betekent dat er minder turbines moeten worden geïnstalleerd in elk windmolenpark. Dit betekent niet alleen minder kapitaaluitgaven, maar vereenvoudigt ook de werking en het onderhoud, wat de betaalbaarheid en toegankelijkheid van hernieuwbare energie verbetert voor klanten en consumenten over de hele wereld.

GE Haliade X Rotterdam

Dogger Bank

De Haliade-X 14 MW zal zijn commerciële debuut maken in het offshore windmolenpark Dogger Bank C, dat zich meer dan 130 km voor de noordoostkust van Engeland bevindt. Samen met Dogger Bank A en Dogger Bank B wordt dit het grootste offshore windmolenpark ter wereld wanneer het klaar is. GE Renewable Energy zal 87 eenheden van de Haliade-X 14 MW leveren voor Dogger Bank C.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven