Ga naar hoofdinhoud

Grip op industrie 4.0 en co-robotica

De elektrische en pneumatische parallelle uitvoering van de Zimmer 5000 serie (foto: ZVS Techniek)

Ook de grijperwereld lijkt in de ban van Industrie 4.0 en co-robotica en daarbij lijkt een hoofdrol weggelegd voor servotechnologie. Zimmer kwam onlangs met een slimme grijperserie die snel in elk systeem is in te passen en die je desgewenst met je iPad inregelt. Kort daarna voegde het bedrijf hier een slimme co-robot variant aan toe. Wat blijkt? Ook slimme mechanica is een onmisbare component voor succes. Een gesprek met Jeroen van den Heuvel van ZVS Techniek en Heiko Zimmer over het belang van gecombineerde servo-intelligentie en mechanische integriteit.

 Het is voor sommigen nog een beetje wennen. Het oranje rondje van het bekende grijpermerk Sommer Automatic is letterlijk tot oranje stip aan de horizon verworden. In plaats daarvan is er het hemelsblauw van de nieuwe Zimmer Group. “Het is voor een enkele klant nog wel eens verwarrend”, geeft Heiko Zimmer, een van de jonge Zimmer telgen binnen het Duitse familiebedrijf toe. “Maar nu we al bijna twee jaar alle activiteiten hebben samengevoegd, zijn de meeste er wel blij mee.”

Hij geeft aan dat het een groot voordeel is dat machinebouwers nu weten dat ze alles uit één hand te kunnen krijgen. “Achter de schermen werden Sommer Automatic spullen al door Zimmer gemaakt. De kwaliteit is dus onveranderd hoog gebleven. Maar een robotgrijper bijvoorbeeld maakt natuurlijk deel uit van een groter geheel. Dan komt het de oplossing ten goede als je voor het totale plaatje aan tafel mag zitten.”

Productie in eigen hand

Een compleet portfolio voor totaalplaatjes hebben is één ding. Maar hoe kom je aan die tafel? Wat maakt dat Zimmer steeds vaker wordt gevraagd aan te schuiven? “We houden alle kritische productietechnieken in eigen hand”, verklapt Zimmer. “Alleen zo houden we grip op een van de belangrijkste peilers van onze producten: mechanische kwaliteit. We willen de beste materiaaleigenschappen en de perfecte passing. Je kan namelijk wel intelligentie toevoegen, maar als de basis niet goed is, wordt het nooit wat.”

Mechanicastrijd

Wat dit met grijpers te maken heeft? Er volgt een kleine demonstratie van de 5000 grijperserie.  Het is de eerste serie die volledig onder de naam Zimmer op de markt komt, zowel pneumatische als elektrische varianten kent en als parallel-, maar ook als driepuntsgrijper te krijgen is. Het mooiste is dat hij een op een uitwisselbaar is met grijpers van die andere grote Duitse fabrikant.

Servovoordelen

Grip op industrie 4.0 en co-robotica
Dankzij servo-elektrische techniek past ook de robotgrijper in het kader van Industrie 4.0 (foto: ZVS Techniek)

Is het dan een en al mechanica waar Zimmer zich mee wil onderscheiden? Nee, zo rechtlijnig wil Heiko Zimmer het ook weer niet stellen. “Kijk”, zegt hij, terwijl hij zijn iPad in de lucht houdt. “Zie je die grijper? Op mijn iPad vind je alle parameters. Met één veeg over het scherm kan ik ze aanpassen. Wat dat betreft doen we gewoon netjes mee met de Industrie 4.0 wind die momenteel door Duitsland waait. En als mechanische man moet ik eerlijk toegeven dat het plug & play inprikken van een nieuwe grijper , zonder dat ik een enkele instelling hoef te wijzigen, best indrukwekkend is.”

Als Benelux vertegenwoordiger van Zimmer gelooft Van den Heuvel van ZVS Techniek niet zo in revoluties, helemaal niet als het om grijpers gaat. Toch heeft hij zijn mening met de komst van de 5000 en R800 series enigszins moeten bijstellen.

Het complete artikel vindt u in het november-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven