Ga naar hoofdinhoud

Grijphanden volgens menselijk model

De verwachtingen van de mogelijkheden van service robots in de huiselijke omgeving zijn hoog: ze moeten zich intuïtief aan de mensen aanpassen en op gebruikelijke menselijke wijze communiceren en zelfs complexe grijphandelingen beheersen. Met een antropomorfe grijphand wil Schunk de ontwikkeling van de humanoïde servicerobot versnellen. Volgens de conceptstudie is er zowel een linker- alsook een rechterhand. In grootte, vorm, uiterlijk en flexibiliteit, lijkt ze ongelooflijk op haar menselijke voorbeeld. Met in totaal negen aandrijvingen kunnen de vijf vingers verschillende grijphandelingen uitvoeren. Bovendien kunnen talrijke bewegingen worden weergegeven, die een visuele communicatie tussen de mens en servicerobots vereenvoudigt en zo kan acceptatie voor gebruik in de menselijke omgeving worden verhoogd.

Het gebruik van tactiele sensoren in de vingers geeft de grijphand de nodige fijngevoeligheid om ook ongestructureerde en onvoorspelbare grijp- en handbewegingen het hoofd te bieden. Elastische gripvlakken garanderen een betrouwbare houvast van gegrepen objecten.

Via gedefinieerde interfaces kan de grijphand aangesloten worden op met in de handel verkrijgbare armen, zoals de LWA. Volgens Schunk maakt de vijfvinger hand nieuwe onderzoeksmethoden voor het gebruik van service robots in de directe leefomgeving van de mens mogelijk. In studies naar de mens-robot communicatie kan door het gebruik van de gebaren makende hand een nieuwe weg worden ingeslagen.

De hand maakt door zijn realistische vorm non-verbale communicatie mogelijk. De vijfvinger hand maakt complexe grijphandelingen en communicatie door gebaren voor servicerobots mogelijk.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven