Ga naar hoofdinhoud

Goede hydrauliekolie is 10-kamper

Shell beschikt in Hamburg over een onderzoekslaboratorium voor de ontwikkeling van industriële smeerstoffen, waaronder hydrauliekolie (foto: Shell).

Hydrauliekolie mag dan belangrijk zijn voor veel machines en installaties, in de globale oliemarkt, zelfs de smeerstoffenmarkt, neemt het slechts een bescheiden plaats in. Dat bleek onlangs tijdens het IFAS Kolloquium in Aken (D), gewijd aan hydrauliekolie. De veranderingen aan de vraagzijde wijzigen er echter niet minder snel door. Wat blijkt; een lagere TCO is de drijvende kracht achter de innovatie van hydrauliekolie.

Wereldwijd wordt er jaarlijks 3,8 miljard liter hydrauliekolie verbruikt. Een enorme plas. Stop je het in tankwagens, dan heb je een file van 1.800 km. “Maar slechts 10% van het volume aan smeerstoffen gaat naar hydrauliekolie”, zegt Hans Gerdes, global B2B brandmanager bij  Shell Global Lubricants. De brandmanager voor de hydrauliekolie van Shell schetste op het IFAS Kolloquium bij de RWTH Aachen onlangs economische en technologische trends. Een van de trends die hij ziet, is dat de markt steeds verder opschuift richting hoogwaardigere hydrauliekoliën. Het laagste segment, goed voor 15% marktaandeel op dit moment, krimpt. Hierin zitten de oliën die de Amerikanen ’15 minutes oil’ noemen. Hans Gerdes: “De olie wordt verkocht en houdt slechts een kwartier stand.” Dat is niet wat de industrie vandaag de dag zoekt. Vandaar dat het middensegment, de ‘differentiated mainstream’ en ‘mainstream tier’, al jaren gestaag groeien. Ten koste van de 15 minuten oliën, want de totale markt voor hydrauliekolie groeit amper: 0,6 procent op jaarbasis. Het kwaliteitstopje wordt gevormd door de 5 procent premium producten. Dat zijn onder andere de hydrauliekoliën die toegepast worden in de mijnbouw in bijvoorbeeld Canada, waar temperaturen tot minus 40°C voorkomen. Of het gaat om toepassingen waarin …

Lees het volledige artikel in het maartnummer van Aandrijftechniek

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven