Ga naar hoofdinhoud

Geïntegreerde Schaeffler draaimomentsensor

De FAG-draaimoment meetmodule levert zijn data via de ISO-bus aan de besturing. Alle relevante parameters zoals draaimoment, toerental van de as afschuiven en hydraulische druk in het systeem worden met sensoren opgenomen en in een stuurapparaat verwerkt (foto: Schaeffler)

Met de nieuwe magneto elastische draaimomentsensor kunnen de materiaalspanningen in een as onmiddellijk worden gemeten en worden omgerekend naar een draaimoment. Hiermee biedt Schaeffler een mechatronische oplossing om toepassingen en processen veel nauwkeuriger te monitoren en te sturen, omdat het draaimoment precies daar wordt opgemeten waar het optreedt. Storende grootheden als torsiestijfheid, temperatuur en verliezen in de aandrijflijn kunnen hierdoor tot een minimum worden beperkt.

Ten opzichte van de vaak gebruikte rekstrookmetingen is deze vorm van meten stabiel over een lange periode omdat er geen lijmverbinding met de sensor is. Het draaimoment wordt verkregen uit de verandering van het magnetisch veld en niet uit de hoekverdraaiing en wordt de as niet zwakker. De stijfheid van de aandrijving wordt dus door het meetsysteem niet beïnvloed.

Kant en klaar mechatronica-module

De FAG-Draaimoment meetmodule van Schaeffler is zo opgebouwd, dat de sensoren kunnen worden aangepast aan de verschillende vormen. De as-diameter kan lopen tot bijvoorbeeld ca. 100 mm en het meetbereik loopt van 100 Nm tot 20 kNm. Afhankelijk van het type bezitten de sensoren een hoge mate van lineaire eigenschappen en een zeer kleine hysteresis, waardoor de nauwkeurigheid ligt rond 1 % van het meetbereik. Ook kan met de sensor tevens het toerental worden bepaald, zodat hiermee het overgebrachte vermogen kan worden berekend. Zodoende kan de historie van de belasting van de lagers en de aandrijving worden vastgesteld, dus de werkelijke collectieve belasting.

Als aanbieder van lagers en oplossingen voor subsystemen is Schaeffler in staat om de draaimomentsensoren als kant en klare module aan te bieden. De technici van Schaeffler zijn niet alleen gespecialiseerd in walslagers, maar ook op branche specifieke mechatronica modulen  en kunnen zodoende samen met de klant de optimale oplossing ontwikkelen. De mogelijkheid van nauwkeurige monitoring van de toestand van de machine en de procesbewaking door het opnemen van het draaimoment biedt een belangrijke eis voor netwerken van intelligente processen op weg naar Industrie 4.0.

Draaimomentsensor in de landbouw

Draaimomentsensor van Schaeffler toegepast bij Rauch
De Electronic Massflow Control EMC-Doseerautomaat van Rauch gebruikt de proportionele samenhang tussen de doorstroom van de mest per doseerschuif en het aandrijf moment van de slingersschijf (foto: Rauch)

De eerste toepassingen van de nieuwe sensortechniek zijn al terug te vinden in de landbouwtechniek. Dat is niet zo verwonderlijk, omdat het hier gaat om de meest innovatieve branche: autonoom rijden van elektronisch gekoppelde voertuigen, sensoren voor bepaling van de bodemkwaliteit tijdens het rijden, digitale kaarten en informatie, netwerken met ISO-bus en besturingstrategieën voor het doelgerichte gebruik van meststrooiers, kunstmeststrooiers , bodembewerking en oogstmachines zijn hiervan enige voorbeelden. De landbouwtechniek is intussen volledig gedigitaliseerd. Tijdens digitalisering is de precisie op het gebied van de besturing belangrijk verbeterd, maar de elektrische, mechanische en hydraulische actuatoren moeten deze precisie ook kunnen omzetten. En juist hier biedt de nieuwe draaimoment sensor grote potentie.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven