Ga naar hoofdinhoud

Gebouwen bewaken met M-bus en Modbus-TCP

HMS Industrial Networks produceert gateways die sensoren met Anybus M-Bus laten communiceren met Modbus-TCP netwerken (foto: HMS Industrial Networks)

System integrator Processcomponent in Dingle (70 km ten noorden van Göteborg) heeft een methode ontwikkeld om M-Bus sensoren snel aan te sluiten op zijn OptoEMU energiebewakingssysteem. Door toepassing van de Anybus M-Bus naar Modbus-TCP gateway kunnen eigenaren beschikken over real-time data over hun gebouwen, waarmee ze bewaking, logging en facturatie kunnen uitvoeren.

Een veel voorkomend probleem voor system integrators en eigenaren van gebouwen is, dat niet alle installaties en machines binnen een gebouw met elkaar kunnen communiceren. Dit geldt bijvoorbeeld voor sensoren voor warmte, water, temperatuur en energie. Sensoren en meetapparaten maken vaak gebruik van het M-Bus protocol dat niet communiceert met centrale systeemcontrollers op netwerken als Modbus-TCP.

Processcomponent werd met dit probleem geconfronteerd toen het een bewakingsysteem in een flatgebouw in Göteborg wilde installeren. Het systeem verzamelt de gegevens van 72 appartementen, een supermarkt en het centrale HVAC-systeem. Rondom het gebouw zijn sensoren aangebracht voor temperatuur, energie en water. Het probleem was dat de sensoren via M-Bus communiceren en het energiebewakingysteem – de OptoEMU van Opto22 – gebruik maakt van Modbus-TCP.

Van M-Bus naar Modbus-TCP

Processcomponent vond de oplossing voor dit communicatieprobleem bij de Anybus M-Bus to Modbus gateway van HMS Industrial Networks (in Nederland vertegenwoordigd door Hescon). De gateway decodeert M-Bus telegrammen en zet die direct in de Modbus registers. Op deze manier kunnen de sensoren communiceren met de OptoEMU en worden hun waarden direct getoond.

De Anybus M-Bus gateway is eenvoudig te gebruiken en snel te installeren. Alle M-Bus sensoren worden automatisch herkend door de gateway, zodat dat de gebruiker hoeft te configureren. Dit bespaart veel tijd, omdat niet elk meetapparaat apart geconfigureerd hoeft te worden. Met de Anybus gateway is alles in 10 minuten in te stellen.

De configuratie wordt uitgevoerd in een webgebaseerde configuratietool waarmee gebruikers de gateway in een web-interface kunnen instellen. Programmeren is niet nodig. De waarden van de meetapparatuur worden automatisch weergegeven in de OptoEMU als Modbus registers die hij kan lezen en verwerken.

Resultaten

Het gebouw in Göteborg is nu uitgerust met Anybus gateways die zijn aangesloten op twee OptoEMU-DR2: één voor de 72 appartementen en één voor de supermarkt. De meetwaarden kunnen worden ingevoerd in een Excel-bestand dat via FTP kan worden gedownload. De waarden kunnen ook direct via een OPC-server worden verzonden naar een SQL-database of naar HMI/SCADA-systemen.

Omdat de eigenaren van het gebouw nu toegang hebben tot real-time waarden van de verschillende appartementen in het gebouw, kunnen ze het verbruik in de gaten houden en worden gewaarschuwd als bepaalde drempels worden bereikt. Toegang tot meetwaarden maakt tevens snelle en automatische facturatie naar appartementeigenaren mogelijk.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven