Ga naar hoofdinhoud

Gebaren-besturingssysteem voor de controlekamer

Bij de directe interactie vult de smartphone de gebarenherkenning aan (foto: Fraunhofer IOSB)

Bij Fraunhofer-Institut für Optronik, Systemtechnik und Bildauswertung (IOSB) hebben de onderzoekers een sensornetwerk systeem ontwikkeld, dat het draaien van het hoofd en gebaren van actieve personen driedimensionaal in de ruimte herkent en verwerkt. Op deze manier wordt een directe interactie met grote beeldschermen mogelijk, zonder extra invoerapparatuur zoals een toetsenbord of een muis. Simpel en intuïtief.

Het totale systeem past in een kleine box, die gemakkelijk en snel in een ruimte kan worden geïnstalleerd. De sensorboxen vangen gebaren op en deze worden qua functionaliteit aangevuld door de smartphone. Dit maakt een uitgebreide besturing mogelijk van de Barco-Control-Room Management Suite, die de lay-out van het beeldscherm aanstuurt.

Interactie door gebaren-besturingssysteem

IOSB1
De smartphone maakt onder andere navigeren binnen een presentatie mogelijk (foto: Fraunhofer IOSB)

Groot formaat videowanden zijn al op grote schaal in gebruik op diverse terreinen van militaire en civiele veiligheid en in de industrie. Tot nu toe functioneerden ze voor statische beeldvorming, waardoor directe interactie niet mogelijk is. Dat betekent, dat het omschakelen naar een andere presentatie een ingewikkelde configuratie noodzakelijk maakt: op de werkplek moeten veranderingen worden doorgevoerd en daarna wordt dit op de videomuur verwerkt. Bij de directe interactie zorgt de smartphone voor de aanvulling van de gebarenherkenning en kan men direct en zonder moeite een intuïtieve en directe interactie aan de video muur doorvoeren.

Catastrofen-management

Knoppen op de smartphone zijn beschikbaar om bijvoorbeeld met een klik een actie uit te voeren of terug te keren naar het hoofdmenu. Andere specifieke toepassingspunten op het beeldscherm maken het mogelijk om te navigeren binnen een presentatie of een virtuele laser pointer te activeren. Een echte laser pointer zou op het projectie beeldscherm niet zichtbaar zijn, terwijl een virtuele door gebaren vrij over het scherm kan bewegen.

Andere knoppen maken het mogelijk om interactief te werken met de Lagekarten-Software IVIG. Dat is van groot belang voor bijvoorbeeld catastrofen-management. Inzomen is afhankelijk van de positie: er wordt ingezoomd op het punt dat wordt aangeduid. Met een klik kan extra informatie worden opgeroepen, om bijvoorbeeld live beelden van een bewakingscamera te zien of informatie over objecten of kaarten. Bovendien kan de kaart met behulp van gebaren worden verschoven.

Men kan ook direct kiezen uit de gewenste bewakingscamera door deze aan te wijzen, bijvoorbeeld bij autosnelwegen, vliegvelden of voetgangersdomeinen. De sensorboxen zijn compacte, schaalbare sensorunits voor de intuïtieve mens- machine- interactie. Ze nemen de positie, de leeftijd, het geslacht en ook de gebaren van alle personen op in de detectiezone.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven