Ga naar hoofdinhoud

Geavanceerde scheepslift met krachtige remmen

Dankzij de Twiflex-remmen voor zwaar gebruik kunnen schepen snel en veilig 40 m hoogteverschil overwinnen (foto: Altra Industrial Motion)

Om te kunnen voorzien in de stijgende vraag naar energie voor woningen en fabrieken en ter ondersteuning bij het uitfaseren van de vervuilende kolencentrales, bouwt China een reeks enorme waterkrachtcentrales langs het netwerk van de rivier de Jangtsekiang, ook wel Yangtze genoemd. In één van de zijrivieren, de Qing, is de Gaobazhou-stuwdam gebouwd. De scheepslift in deze stuwdam moet 40 m overbruggen en wordt in toom gehouden door krachtige remmen.

De Yangtze rivier speelt een centrale rol in de geschiedenis van China. Met zijn netwerk van meer dan 700 zijrivieren, fungeert als afwatering voor een vijfde van het landoppervlak en een derde van de bevolking woont nabij het stroomgebied. Vandaag de dag is de Jangtsekiang belangrijker dan ooit, maar door China’s snelle economische groei komt het netwerk steeds meer onder druk te staan omdat concurrerende eisen op het gebied van landbouw, industrie en ecologie strijden om de natuurlijke hulpbronnen. Als reactie op die druk is China op indrukwekkende schaal aan het bouwen geslagen en Twiflex, onderdeel van de Altra Industrial Motion Group, speelt een belangrijke rol bij die inspanningen.

Waterkrachtcapaciteit
China probeert de strijd te beslechten met een ambitieus beleid op het gebied van waterkrachtenergie. Om te kunnen voorzien in de stijgende vraag naar energie voor woningen en fabrieken in de regio (en ter ondersteuning bij het uitfaseren van kolencentrales) bouwt China een reeks enorme waterkrachtcentrales langs het netwerk van de rivier de Jangtsekiang. De bekendste van deze centrales – de Drieklovendam – is de grootste stuwdam ter wereld met een capaciteit van 22.500 MW. Deze stuwdam is echter slechts onderdeel van een veel groter verhaal met honderden stuwdammen, waarvan er een aantal nog in aanbouw is. De afgelopen tien jaar heeft China jaarlijks meer waterkrachtcapaciteit verworven dan de rest van de wereld samen. In 2015 produceerde China meer dan 1.126 TWh aan waterkrachtenergie  – Dat is meer dan tien keer de totale elektriciteitsproductie van het Verenigd Koninkrijk.

Lees het volledige artikel in het novembernummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven