Ga naar hoofdinhoud

GE reduceert hoeveelheid onderdelen fors met 3D-printen

Dankzij 3D-printen heeft GE Aviation het aantal van ruim 855 onderdelen weten te reduceren naar slechts twaalf onderdelen (foto: GE Aviation)

GE Aviation heeft in juli 2016 aangekondigd dat ze gaan starten met het ontwikkelen van een vliegtuig met een deels 3D-geprinte motor voor Textron Aviation. De Cessna Denali, een turboprop vliegtuig, zou met de nieuwe motor 20% minder brandstof gaan verbruiken in vergelijking met overeenkomstige modellen. En dat terwijl de motor 10% meer vermogen moet gaan leveren. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een gestroomlijnd motorontwerp met meerdere 3D-geprinte onderdelen.

GE heeft aangegeven dat de nieuw ontwikkelde productiemotor meer 3D-geprinte onderdelen zal hebben dan ooit te voren. In totaal zijn 35% van de onderdelen in de motor 3D-geprint. Onlangs is GE gestart met het testen van een demonstratie motor waarin twaalf additief vervaardigde onderdelen zijn gemonteerd. Bijzonder aan het ontwerp is dat de twaalf geprinte delen ruim 855 conventioneel geproduceerde onderdelen vervangt. Door de mogelijkheden van 3D-printen optimaal te benutten kan GE grote, complexe samenstellingen in één deel produceren. Volgens de luchtvaartfabrikant is het zwakste element van een samenstelling de plaats waar onderdelen met elkaar worden verbonden. Hier kan namelijk een lekkage of slijtage ontstaan. Door samengestelde constructies te reduceren wordt dit voorkomen. Daarnaast kan de motor lichter geconstrueerd worden omdat bouten, lasnaden en andere oplossingen die de verschillende componenten met elkaar verbinden achterwege gelaten worden.

Testen
De 3D-geprinte onderdelen bestaan uit zowel grote structurele componenten alsmede kleine, complexe onderdelen in de motor. Voorbeelden van 3D-geprinte onderdelen zijn het inlaatframe, de uitlaatkoker, lagerbehuizingen, warmtewisselaars en de brandstofsproeiers die in het voorjaar van 2016 al door GE zijn geïntroduceerd. In de komende maanden zal GE een tweede demonstratie motor gaan testen met nog meer 3D-geprinte onderdelen. Gepland staat dat de eerste nieuwe ATP motor aan het eind van 2017 getest gaat worden.

bron: Metaal Magazine

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven