Ga naar hoofdinhoud

Compacte en allround frequentieregelaar FR-E800 van Mitsubishi

De Mitsubishi FR-E800 is een compacte en allround regelaar (Foto: Mitsubishi Electric)

Mitsubishi Electric, in Nederland onder andere gedistribueerd door Hiflex Automatiseringstechniek, heeft een aantal compacte en allround frequentieregelaars FR-E800 in het assortiment. De frequentieregelaars uit de FR-E800 serie zijn gebaseerd op de technologie van de Mitsubishi Electric variabele toerentalregeling.

Deze technologie zorgt voor een jarenlange betrouwbare werking in verschillende toepassingen met een constant of variabel koppel. De frequentieregelaars zijn ontworpen om energie te besparen en kosten te minimaliseren. Ze zorgen voor verbeteringen in kwaliteit, prestaties en voorspellend onderhoud samen in één multifunctionele omvormer.

Compact

De FR-E800 biedt een aantal voordelen. Zo zorgen de compacte afmetingen voor de besturing van draaistroommotoren t/m 2,2kW (200-240V) of t/m 30kW (380-400V) voor ruimtebesparing. Daarnaast maken de beide overbelastingsmogelijkheden LD (light duty) en ND (normal duty) maximale prestaties bij kleinere afmetingen mogelijk.

Eenvoudige inbedrijfstelling

Een snelle, eenvoudige instelling en inbedrijfstelling is mogelijk zonder tijdrovende afstemming of noodzakelijke ondersteuning op locatie. Het is daarbij ook mogelijk om te wisselen tussen verschillende Ethernet-protocollen door wijziging van interne parameters. De Ethernet modellen van de FR-E800 serie ondersteunen een groot aantal open netwerken (zoals Modbus TCP/IP, ProfiNET, CC-Link IE TSN, etc.) zonder dat er extra optiekaarten nodig zijn.

Inverter-to-Inverter Linking

De ingebouwde PLC zorgt voor een lager aantal toegepaste componenten en bespaart paneelruimte waardoor de bedradings- en insteltijd wordt verkort. De bediening van de applicatie kan worden aangepast door de ingebouwde PLC-functie van de FR-E800. Kleinschalige systemen kunnen worden gecreëerd door meerdere regelaars met elkaar te verbinden via Ethernet-protocollen. De communicatie tussen meerdere regelaars verloopt via de ingangen/uitgangen en de ingebouwde PLC.

Omgevingscondities

De FR-E800 werkt bij omgevingstemperaturen van -20 °C tot 60 °C. De besturingsprintplaat is gecoat om bestand te zijn tegen ruwe omgevingsomstandigheden. Daarnaast identificeert FR-E800 tekenen van schade door waterstofsulfide of andere corrosieve gassen.

De operator ontvangt een melding wanneer de productieomgeving moet worden verbeterd of wanneer er risico is op ongeplande stilstand. De Life Diagnostics Function analyseert en bepaalt de resterende levensduur van kritische componenten zoals bijvoorbeeld condensatoren, contactrelais, ventilator en enzovoort

Stroomuitval

De frequentieregelaar kan ook reageren op stroomstoringen. Met behulp van regeneratieve energie kan de motor gecontroleerd worden gestopt. Hierdoor wordt een ongecontroleerde vrijloop en mogelijke schade voorkomen.
Bij pomp- en ventilatortoepassingen kan de regelaar zo worden geconfigureerd dat na een korte stroomuitval de werking wordt hervat. Het systeem vangt dan de nog draaiende motor en versnelt het automatisch tot de huidige snelheid.

Geïntegreerde noodstopfunctie

De FR-E800-serie beschikt over een noodstopingang voor een veilige stop. Dit maakt een veilige werking mogelijk overeenkomstig de Europese machinerichtlijn zonder dat een tweede veiligheidsschakelaar geïnstalleerd hoeft te worden. Hiermee voldoet de FR-E800 aan de norm ISO13849-1 (EN954-1) Cat.3 en IEC60204-1 Cat.0.

Overige kenmerken:

  • Geavanceerde sensorloze vectorregeling
  • 200% overbelastbaar (3 seconden)
  • Hoog startkoppel (200% bij 0,5Hz)
  • PID-regeling
  • Droop-control en dancer-control
  • Aansturing voor externe mechanische rem (met koppelcontrole)

Bekijk hieronder de bijbehorende video:

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven