Ga naar hoofdinhoud

Fraunhofer ontwikkelt sensorsysteem voor MKB

Het mobiele productiedata-acquisitiesysteem van Fraunhofer IOSB-INA stuurt signalen van diverse sensortypen voor analyse naar de cloud zonder dat extra hardware nodig is (foto: Fraunhofer IOSB-INA).

Het Fraunhofer-Institut für Optronik, Systemtechnik und Bildauswertung, Institutsteil Industrielle Automation (IOSB-INA) in Lemgo heeft een nieuw soort mobiel sensorsysteem ontwikkeld. Het INAsense gedoopte systeem maakt het mogelijk data van bestaande processen en van extra sensoren tijdelijk te verzamelen en radiografisch naar een databank te sturen. Methoden uit de machine-intelligentie kunnen de data vervolgens analyseren en oorzaken voor kwaliteitsverliezen blootleggen of tekenen van aanstaand onderhoud identificeren.

Wat verwachten kleine en middelgrote ondernemingen van Industrie 4.0? Waar hopen ze op voordelen, waar is grijpbaar en concreet nut verborgen? Dit soort vragen is moeilijk te beantwoorden zonder grote investeringen in bedrijfsmiddelen en personeel.

Het Fraunhofer-instituut in Lemgo geeft antwoord; met het nieuwe sensorsysteem willen de ontwikkelaars het hun partners in met name het MKB in de toekomst gemakkelijker maken of meer transparantie, controle, planbaarheid, veiligheid en flexibiliteit in hun eigen productie te bereiken.

Sensorsysteem voor MKB

Industrie 4.0 is voor veel kleine en middelgrote bedrijven nog een abstract begrip, dat niets heeft te maken met orderportefeuilles of hun eigen producten. Met het mobiele sensorsysteem willen de onderzoekers ter plaatse data verzamelen, transparantie opwekken en de potentieel tonen of willen ze helpen bij het opsporen van problemen. Een voordeel daarbij is, da weinig eigen sensor-hardware of een gedegen competentie op het gebied van Industrie 4.0 in de onderneming aanwezig hoeft te zijn.

Het sensorsysteem biedt voor het verzamelen van deze data in zijn naar verhouding geringe grootte (nauwelijks 80 cm lang en 50 cm breed) een grote technische bandbreedte. Infrarood-, trillings-, druk-, afstands-, temperatuur-, vochtigheids- en vermogensmeting en nog diverse andere fysische eigenschappen van de installatie kunnen door het systeem worden bepaald. Bovendien is een PLC ingebouwd, een interne computer, een gateway en een LTR-router voor het verzenden van de sensordata naar een veilige cloud.

Naar Industrie 4.0

Data- en informatiebronnen zijn de basis voor alle Industrie 4.0 toepassingen. De onderzoekers willen met hun partners een combinatie van mobiliteit en industriële sensoren een opbouw bieden die niet afhankelijk is van de applicatie en die onmiddellijk resultaten laat zien. INAsense onderscheidt zich van vergelijkbare systemen die het niet is geoptimaliseerd voor een specifieke branche (bijvoorbeeld de automotive- of procesindustrie) en direct in de lopende productie kan worden aangesloten en gebruikt.

Op deze manier moet het productiedata-acquisitiesysteem in de toekomst in uiteenlopende scenario’s zijn nut bewijzen. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt in de kwaliteitsborging, om transparantie in het proces te bieden of komend onderhoud te voorspellen. Ook kunnen machines op basis van de resultaten uit de productiedata efficiënter en productiever worden gebruikt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven