Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Succesvolle editie Vision & Robotics

Op 1 en 2 juni vond in Veldhoven de 15e editie plaats van de vakbeurs Vision & Robotics. De beurs Photonics vierde feest met alweer de 10e editie. Ook organisator Mikrocentrum mag tevreden zijn, in totaal passeerden zo’n 1.500 bezoekers de ingang en waren er 100 exposanten verdeeld over beide events. Aandrijftechniek was aanwezig en maakte de volgende impressie.

Dankzij het MotoLogix concept van Yaskawa kan een robot geprogrammeerd worden via een PLC (foto's: Paul Quaedvlieg)
Dankzij het MotoLogix concept van Yaskawa kan een robot geprogrammeerd worden via een PLC (foto’s: Paul Quaedvlieg)

De combinatie van Vision, Robotics en Photonics bleek wederom succesvol. De redactie van Aandrijftechniek begaf zich vooral op het beursgedeelte van Vision en Robotics en daar was voldoende te zien voor interessante gesprekken. Cobots zijn tegenwoordig state-of-art en een aantal fabrikanten lieten weten dat ze diverse interessante projecten met cobots aan het ontwikkelen en implementeren waren.

Interessant was het MotoLogix concept van Yaskawa. Hiermee kan een robot geprogrammeerd worden via een PLC. Er is geen robotkennis nodig bij zowel de programmeur en de operator. De robot wordt compleet geïntegreerd in de PLC en HMI omgeving. Hierdoor kunnen er kosten bespaard worden op engineering niveau en bij het inbedrijf stellen van de robot.

Bij ABB stond de tweearmige industriele robot YuMi mascarabehuizingen in elkaar te draaien. De applicatie was ontwikkeld met het bedrijf PickIT, dat voor de camera en de integratie met de robot had gezorgd. Op de stand van Omron zagen we de Adept robots, die tegenwoordig tot de Omron Groep behoren. Interessant waren de diverse robotintegratoren. Samenwerking tussen robotfabrikant, vision-leverancier en eindklant is vaak nog steeds essentieel voor nieuwe ontwikkelingen. Een sprekend voorbeeld hiervan was de robotcel die ontwikkeld was door Phaer, Delft Robotics en Yaskawa.

Festo had interessant nieuws en profileerde zich op deze beurs toch vooral ook als aanbieder en fabrikant van servosystemen en –besturingen. Interessant was de koppeling van Festo componenten aan besturingen van bijvoorbeeld Beckhoff (EtherCat), Rockwell Automation (Ethernet/IP) en Siemens (ProfiNet), maar ook gewoon via het door Festo ondersteunde IO-Link. ACE Stossdämpfer toonde een nieuw type palletstopper, maar dit product was zo nieuw, dat er nog geen productinformatie van beschikbaar was.

Natuurlijk toonden ook de diverse vision leveranciers hun nieuwste technologieën. Interessant was de opstelling bij Stemmer Imaging, waarbij een hyperspectrale camera werd gebruikt. Vooral interessant voor toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie en bijvoorbeeld de recycling industrie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven