Ga naar hoofdinhoud

SolidWorks World 2016: engineering in the cloud zet door

SolidWorks-CEO Gian Paolo Bassi tijdens de Solid Works World 2016 in Dallas: ‘Technology is not enough, new thinking is needed.' (foto's: Paul Quaedvlieg)

SolidWorks World 2016 in Dallas toont deze week diverse interessante noviteiten en ontwikkelingen. Naast concept cloud applicaties als XDrive en XDesign zijn er ontwikkelingen qua elektronicaontwerp onder de naam SolidWorks PCB en wordt fotorendering, van in SolidWorks ontworpen producten, veel realistischer met SolidWorks Visualize. Ook wordt het licentiegebruik flexibeler dan het tot nu toe was. En er komt een beta-versie voor kinderen.

SolidWorks-CEO Gian Paolo Bassi tijdens de Solid Works World 2016 in Dallas: ‘Technology is not enough, new thinking is needed.' (foto's: Paul Quaedvlieg)
SolidWorks-CEO Gian Paolo Bassi tijdens de Solid Works World 2016 in Dallas: ‘Technology is not enough, new thinking is needed.’ (foto’s: Paul Quaedvlieg)

SolidWorks-CEO Gian Paolo Bassi begroette de 8.000 deelnemers in Dallas met de slogan ‘make great things happen’. Inmiddels maakt het bedrijf een wereldwijde omzet van 1 miljard dollar en draagt hiermee een fors steentje bij aan het moederbedrijf Dassault Systems. SolidWorks wil net als bedrijven zoals Airbnb en Über gaan werken, dat betekent de cloud in. Het draait tegenwoordig niet meer alleen om productdesign, maar vooral werken aan nieuwe businessmodellen. ‘Technology is not enough, new thinking is needed. De cloud is het nieuwe economisch model om meer business te gaan genereren’, aldus Bassi. Inmiddels is het 3D Experience platform van SolidWorks al bij diverse bedrijven geïmplementeerd en zijn er succesvol en in korte tijd complexe producten en prototypes tot stand gekomen. Daarbij draait het om mensen, applicaties en infrastructuur. Natuurlijk wordt de naam IoT (internet of things) genoemd, altijd toegang tot informatie, waar je je ook bevindt.

Online apps

Met XDesign speelt SolidWorks in om overal, browser onafhankelijk te kunnen werken aan een product.
Met XDesign speelt SolidWorks in om overal, browser onafhankelijk te kunnen werken aan een product.

SolidWorks introduceert een tweetal nieuwe online applicaties, XDrive en XDesign. Deze applicaties, nog wel in conceptfase, draaien browseronafhankelijk en zijn overal ter wereld te benaderen. Met XDrive is het vooral het idee om componenten te delen, zodat deze componenten nog beter worden. Dit dankzij tips van andere engineers, waar ook ter wereld. Bij XDesign gaat het om design software, die overal benaderbaar is en op elk mogelijk device. Wel zullen deze applicaties straks vooral aan de ‘trusted’ users worden gegeven. Als deze concept apps verder zijn uitgewerkt komen ze naar alle waarschijnlijk beschikbaar in SolidWorks 2017. Ook nieuw is SolidWorksPCB, dat ontwikkeld is in samenwerking met Altium. Deze applicatie is vooral bedoeld voor het ontwerpen van elektronica en pcb’s in SolidWorks.

Product personalisatie

Op de tweede dag ging het bedrijf tijdens de ‘general session’ vooral in op enkele gebruikers (transport in de ruimte, een bierbrouwrobot en ontwikkeling van dameslingerie), maar werd ook veel aandacht besteedt aan de user groups, onderwijs, training en Solidworks for kids. De betaversie van SolidWorks Kids wordt waarschijnlijk een van de komende maanden beschikbaar. Bijzonder zijn de ontwikkelingen op het gebied van product personalisatie. Onder de naam SolidWorks Make, moet het straks mogelijk zijn dat consumenten zelf on-line hun product maken aan de hand van diverse voorbeelden en kleuren. Deze worden dan elders gefabriceerd en komen per pakketdienst naar de klant.

In de komende print editie van AT-Aandrijftechniek besteden we meer aandacht aan het SolidWorks World Event 2016. Hieronder zijn enkele foto’s te vinden die een sfeerimpressie geven van SWW2016.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven