De Technische Kontaktdagen 2016, die onlangs werden gehouden in Almere, toonden de stand der techniek op het gebied van bouwmachines en gerelateerde apparatuur. Aandrijftechniek noteerde een aantal trends zoals steeds minder roetuitstoot en meer elektrische aandrijftechniek. Ruim 15.000 bezoekers kwamen naar dit evenement waar rond de 170 exposanten hun producten toonden.

De TKD is oorspronkelijk het evenement waar bedieners, machinisten en beslissers komen om te kijken naar de stand van zaken en trends aangaande bouwmachines en andere apparatuur die vooral in de bouw en wegenbouw gebruikt worden. Is het dan een soort mini-Bauma? Volgens een van de Duitse medewerkers van bouwmachine-gigant Liebherr is het juist de charme van de TKD dat ook de gebruikers naar deze beurs komen, terwijl het op de BAUMA vooral de eindbeslissers zijn die zaken komen doen. Machinisten mogen dan niet altijd eindbeslisser zijn, toch hebben zij vaak een bepaalde stem als er gekozen moet worden voor nieuw bouwmateriaal. En dan is het handig dat ze er even in hebben kunnen sturen.
Op hydrauliekgebied was er het nodige te zien. Bouwmachines en bijbehorende apparatuur worden immers nog altijd voornamelijk aangedreven door een hydraulisch systeem. Toch zagen we dat de nodige fabrikanten nog gebruik maken van hydraulieksystemen die gebaseerd zijn op jaren zeventig-technologie. Een enkele fabrikant werkt wel aan nieuwe hydraulische technieken, waarbij vooral de elektronica een steeds grotere rol gaat spelen. Een ontwikkeling die we ook al zagen tijdens het IFK in Dresden en op de BAUMA in München. Fabrikanten schermen met kreten als ‘intelligent machine control’ en ‘hybride’. Hierbij draait alles om lagere uitstoot en minder brandstofverbruik. Toch valt er ook bij de machinisten nog winst te halen. Net zoals ‘het nieuwe rijden’ brandstof kan besparen, zijn er trainingen te volgen waarbij een machinist leert zo economisch mogelijk met zijn machine om te gaan. Volgens de diverse cursusaanbieders valt hier een brandstofbesparing te halen van maximaal 15 procent.
Elektrisch
Een bijzondere ontwikkeling zagen we bij de Italiaanse fabrikant Solmec, die een puur 100 procent elektrische overslagmachine in Almere toonde, de EXP50ZE. Solmec is een Italiaans familiebedrijf wat zich heeft gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van mobiele overslagmachines voor met name schroot, recycling- en overslag-werkzaamheden. Nu zijn elektrische overslagmachines niet echt nieuw, echter heeft de EXP50ZE geen kabel, maar een accupakket. Bij deze mobiele overslagmachine drijft een elektromotor met een vermogen van 28 kW de regelbare axiale hydrauliekpomp met load sensing aan. Een 80V omvormer stuurt de elektromotor aan. Als contragewicht worden twee grote accupakketten gebruikt, elk met een capaciteit 80V/930Ah. Volgens een medewerker van importeur Hansan kan deze graafmachine zo’n 8 uur draaien op stroom, dan moet hij weer aan de stekker. Overigens levert Solmec ook grotere elektrische overslagmachines, maar deze zijn met een kabel verbonden aan het stroomnet.
Optisch-elektronisch
Bij hydrauliekfabrikant Parker zagen we onder meer de nieuwe hydrauliekpomp die het bedrijf onlangs introduceerde. Deze aan de PTO-gekoppelde pomp is onder het rijden in of uit te schakelen en bespaart daarmee de nodige brandstof. Ook toonde Parker een demomodel van haar ‘Intellinder’ hydraulische cilinder met absolute positie sensoren. De cilinders zijn uitgevoerd met geïntegreerde optische-elektronische sensoren en zijn in staat om een aantal functies in veel eisende toepassingen te ondersteunen; zoals elektronische demping, load monitoring, automatische hoogteregeling en terugkeer naar uitgangspositie.
Op de stand van Liebherr was de allernieuwste generatie wielladers aan het werk. Deze nieuwe serie zware wielladers beschikken standaard over de XPower power-split transmissie, waarbij zowel een hydrostatische als een mechanische aandrijving gecombineerd zijn. De hydrostatische is het meest effectief bij het laden en manoeuvreren, de mechanische aandrijving is juist weer effectiever bij het rijden. Elektronica zorgt voor de wisselwerking en samenwerking van beide systemen. De Liebherr L 550 XPower, die in actie te zien was in Almere, heeft een vermogen van 140 kW en voldoet aan de Tier IV emissienorm.
Het leuke van de TKD is dat er veel machines in actie zijn. Werden de bezoekers van eerdere TKD’s nog getrakteerd op een forse hoeveelheid roetuitstoot, anno 2016 is bij de meeste bouwmachines in actie weinig nog te zien van een roetpluim. Blijkbaar doet de regelgeving hier toch zijn werk of lag het nu toch aan de GTL-brandstof waarmee Shell alle draaiende machines aan het werk hield?































