Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Obama trendsettend op succesvolle Hannover Messe

Barack Obama en Angela Merkel hebben duidelijk plezier op de stand van ifm tijdens de Hannover Messe 2016 (foto: Hannover Messe)

Was het de aanwezigheid van President Obama of is het toch werkelijk de boost van Industrie 4.0 technologie die grotendeels de Hannover Messe 2016 beheerste? In ieder geval kwamen er 15.000 bezoekers meer naar Hannover in vergelijking met dezelfde beurs in 2014. Het was zelfs weer ouderwets dringen op sommige stands.

Dit jaar was het een ‘kleine’ Hannover Messe, dat wil zeggen zonder de hallen ‘Motion, Drive & Automation’. Desondanks stonden er diverse motion, drive en automation exposanten verdeeld over de hallen van industriële automatisering. Op maandag was het vooral het bezoek van President Barack Obama en Angela Merkel dat de beurs en de regio Hannover in zijn greep hield. Wie niet op tijd was, werd maandagmorgen resoluut tegengehouden. De vele dranghekken en grote politiemacht gaven de Industriemesse 2016 even een ander sinister aanzicht dan menigeen gewend was. Omdat Obama niet alle hallen bezocht, werd het publiek die ochtend alleen in de hallen toegelaten waar Obama zich niet vertoonde. Met een drukte van belang in deze hallen.

Barack Obama en Angela Merkel hebben duidelijk plezier op de stand van ifm tijdens de Hannover Messe 2016 (foto: Hannover Messe)
Barack Obama en Angela Merkel hebben duidelijk plezier op de stand van ifm tijdens de Hannover Messe 2016 (foto: Hannover Messe)

Diverse exposanten waren zeer verheugd met het bezoek van Obama en Merkel en plaatsten persberichten over het ‘hoge’ bezoek. Enkele industriewebsites openden vorige week dan ook met ‘Obama opent Hannover Messe met bezoek aan Weidmüller’ (klopt niet want de beurs was de avond daarvoor al geopend in het Congres Center), ‘Obama en Merkel op bezoek bij Harting’, dus ook wij hadden kunnen zeggen: ‘Obama en Merkel dragen VR-bril bij bezoek ifm’. Waarmee het tweetal toch wel even trendsettend was. Verder werden Obama en Merkel met hun grote gevolg ook nog gesignaleerd bij enkele andere grote industriegiganten zoals Siemens, Phoenix Contact e.d. Maandagmiddag keerde de rust weer terug en konden de bezoekers gewoon weer overal rondkijken.

Buzz-word Industrie 4.0

Wat eveneens positief heeft bijgedragen is dat een partnerland als Amerika diverse interessante bedrijven meenam naar Duitsland. Zowel op robotgebied, maar vooral op softwaregebied, hebben de Amerikanen het nodige te bieden. Industrie 4.0 was het ‘buzz-word’ op de Hannover Messe 2016, misschien wel meer dan ooit tevoren. Er werden oplossingen getoond van ‘geretrofitte’ machines tot compleet nieuw ontwikkelde productielijnen die helemaal connected zijn. Ook de diverse leveranciers van componenten laten zien, dat juist deze componenten al voorbereid zijn om onderdeel te worden van Industrie 4.0. Interessant was overigens dat de Duitse industrie vooral de term Industrie 4.0 gebruikt met een focus op productie, terwijl de Amerikanen spreken over Industrial Internet met daarbij een focus op eigenlijk alles. Een interessante ontwikkeling.

Al met al kwamen er dus 190.000 bezoekers af op deze editie van de Hannover Messe, 15.000 meer dan in 2014. Meer dan 50.000 bezoekers kwamen van buiten Duitsland, zo’n 25 procent meer dan twee jaar gelden. Vooral bezoekers uit partnerland Amerika (5.000) en China (6.000) waren hier favoriet. Buiten Duitsland kwamen uit Europa zo’n 30.000 bezoekers naar de Hannover Messe. Het forum ‘Industrie 4.0 meets the Industrial Internet’ bracht zo’n 8.000 deelnemers naar Hannover. Handig is het misschien alvast om te vermelden dat de volgende Hannover Industrie Messe plaatsvindt van 24 tot en met 28 april 2017. Buurland Polen is dan het officiële partnerland.

Hieronder is een fotoreportage te zien die vooral een sfeerbeeld geeft van de eerste twee dagen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven