Ga naar hoofdinhoud

Forse groei markt agrarische robots in tien jaar mogelijk

John Deere presenteerde op de Agritechnica 2019 dit autonome tractor concept met een compacte elektrische aandrijving en een vermogen van 500 kW (foto: John Deere)

De groei van de wereldbevolking, schaarste aan personeel en landbouwgrond en de verduurzaming van de voedselketen gaan zorgen voor een doorbraak en zelfs een verdrievoudiging van de robotisering in de landbouw. Dat voorspelt de ABN AMRO in het rapport ‘Strijd om agrarische robots barst los’. Een groei van gemiddeld maar liefst 13 procent per jaar is mogelijk.

De ABN AMRO schat de omzet in de internationale agritech-markt nu op ruim 6 miljard euro. Hieronder vallen fabrikanten van veldrobots, drones, melk- en voerrobots en aanverwante hardware en software om data-analyses uit te voeren.

Nederlandse fabrikanten hebben hierin een marktaandeel van ruim 11 procent, vooral dankzij de zeer sterke positie in melk- en voerrobots. Zij zetten nu 715 miljoen om in de agritech-markt en dat kan volgens de bank zelfs stijgen naar 2,5 miljard euro in 2030. Dit komt overeen met een groei van gemiddeld 13 procent per jaar.

Groeiend personeelstekort

Het tekort aan personeel is een belangrijke aanjager van de groei van agritech. Zo is vooral aan seizoenarbeiders vaak een tekort, zoals de coronacrisis extra duidelijk heeft gemaakt. “De oogst van verschillende producten stokte toen arbeidsmigranten vanwege het virus naar het land van herkomst terugkeerden”, vertelt Jan de Ruyter, Sector Banker Plantaardige Sectoren van ABN AMRO.

“De kosten van arbeid in de agrarische sector zijn ook in de afgelopen jaren mede door schaarste toegenomen, wat het interessant maakt voor agrariërs om te investeren in technologie.”

Belang duurzaamheid jaagt markt aan

Een andere aanjager van de agritech-markt is het toegenomen belang van duurzaamheid. De sector staat daarbij voor een uitdagende opdracht. De Europese Commissie heeft ambitieuze doelstellingen voor onder meer biologische teelt en de vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De druk op het schaarse landbouwareaal neemt mede door de groei van de wereldbevolking toe, terwijl duurzaam telen nu vaak om een hogere arbeidsinzet vraagt.

Robotisering in stroomversnelling

De robotisering van de Nederlandse landbouw zal hierdoor naar verwachting in een stroomversnelling komen. “Robots worden grootschaliger ingezet, zoals drones, oogstrobots en grondsensoren die de bodemkwaliteit en luchtvochtigheid meten. Een mooi voorbeeld is een net ontwikkelde aspergerobot, die met behulp van een ondergrondse detectiemethode asperges oogst nog voor deze boven de grond komen en daardoor tot 25 handstekers vervangt”, legt David Kemps, Sector Banker Industrie van ABN AMRO, uit.

AVL motion aspergerobot
De aspergerobot van AvL Motion kan autonoom asperges steken (foto: AvL Motion)

Fragmentatie van kennis

Fabrikanten in de agritech-markt kunnen profiteren van de groei, maar dit zal niet vanzelf gaan. Ook andere landen zien de groeipotentie van deze markt. Tegelijkertijd is het belangrijk bestaande knelpunten het hoofd te bieden.

Kemps: “Zo is sprake van fragmentatie van kennis in de markt en kan de verbinding met het bedrijfsleven verbeterd worden. Zo is het van belang dat medewerkers in de agrarische sector en nieuwe studenten worden opgeleid om agritech in de praktijk te kunnen toepassen.”

Eén reactie op “Forse groei markt agrarische robots in tien jaar mogelijk

  • Bas

    Schaarste aan personeel?
    We steken miljarden in KLM om banen te behouden, laat ze werken in de primaire sector.

Reacties zijn uitgeschakeld.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven