Ga naar hoofdinhoud

Flowcopter ontwikkelt drone met hydrauliekaandrijving (+video)

Flowcopter claimt dat de hydraulische drone tot 6 uur kan vliegen (foto's: Flowcopter)

Het Schotse bedrijf Flowcopter heeft een krachtige drone ontwikkeld, die aangedreven wordt door vier hydraulische Hydro Leduc motoren. Centrale krachtbron is een Rotax brandstofmotor die een hydrauliekpomp aandrijft. Volgens Flowcopter biedt deze hydraulische drone veel voordelen ten opzichte van elektrisch aangedreven drones. Het bedrijf spreekt dan ook over Industrial Heavy-Lift drones.

Flowcopter uit Edinburgh doet het anders. Terwijl veel drone- en multicopter-concepten beschikken over vier of meer elektromotoren, houdt het Schotse bedrijf het bij vier krachtige hydrauliekmotoren en een centrale hydrauliekpomp. Voordelen zijn vooral het vermogen, maar ook een veel grotere actieradius dan bij de elektrische aandrijvingen het geval is.

Digitaal gestuurde hydrauliekpomp

De drone van Flowcopter bestaat uit een gelast aluminium buisframe, een Rotax vliegtuigmotor, een hydrauliekpomp, vier hydraulische motoren en vier lichtgewicht carbon fiber propellers. De brandstofmotor drijft de digitaal gestuurde hydraulische pomp aan. Deze zorgt op zijn beurt voor de aandrijving van de vier hydraulische variabele plunjermotoren.

Flowcopter components

Regeling hydraulische flow

De hydraulische pomp verdeelt de juiste hydraulische flow en regelt deze digitaal tussen de verschillende uitgangen. Dit met een dusdanige snelle reactiesnelheid om de drone tijdens de vlucht in balans te houden. Elke hydraulische Hydro Leduc M18-plunjermotor levert een vermogen van 96 kW en weegt slechts 5,5 kg.

Flowcopter hydraulic
De Rotax vliegtuigmotor drijft de ‘digital displacement’ hydrauliekpomp aan

Offshore toepassingen en meer

Flowcopter claimt dat de drone tot 6 uur kan vliegen op één tank en een actieradius heeft van maximaal 900 km zonder last. Met een last van maximaal 150 kg zijn de afstanden op één tank korter. Het bedrijf zegt dat dit type drone zeer geschikt is voor logistiek en inspectie van offshore installaties zoals windturbines en boorplatforms. De hydraulische motoren zijn immers zeer geschikt voor offshore-omgevingen. Ook ziet flowcopter kansen voor deze drones in de logistiek, de agrarische sector en als observatiedrone voor bijvoorbeeld de politie of het leger.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven