Ga naar hoofdinhoud

Festo zet verder in op IO-Link

Gebruikers kunnen een IO-Link deelnemer via de PC parametreren in de PLC-besturing, maar ook procesdata en diagnose informatie mee uitlezen (foto’s: Festo)

Met stappenmotoren, controllers, ventieleilanden, vacuümgeneratoren, proportionele ventielen en sensoren biedt Festo een complete range automatiseringstechnologie die gebruik kan maken van IO-Link. IO-Link maakt communicatie met sensoren en actuatoren eenvoudig en economisch aantrekkelijk. Deze laagdrempelige aansluittechnologie is het resultaat van een steeds voortgaande ontwikkeling; punt-punt-verbindingen zonder complexe bekabeling en met minimale materiaaleisen.

Festo biedt een uitgebreide reeks van producten voor IO-Link uit één hand: verschillende masters, druk- en flowsensoren, encoders/positietransmitters, vijf series ventieleilanden, vacuüm gerenatoren, proportionele drukregelaars, stappenmotorregelaars en aansluitkabels. Bovendien heeft Festo een brede applicatiekennis op het gebied van productie- en procesautomatisering en biedt het zowel basis- als vervolgtrainingen voor industriële gebruikers aan.

IO-Link biedt een veilige verbinding voor apparaten met analoge, digitale en seriële communicatie. Typische IO-Link toepassingen voor complexe sensortechnologie en terminals zijn te vinden bij het samenstellen van het frame en de assemblage in de automobielindustrie, voor persoonlijke bescherming met veiligheidshekken, bij de bouw van zware machines en gereedschapsmachines, in werkstations voor handmatige werkzaamheden, in assemblagecellen, in- en uitgangsstations, et cetera.

IO-Link master met CECC controller

Met de controller CECC kan een competente en consistente decentralisatie van een installatie worden gerealiseerd.
Met de controller CECC kan een competente en consistente decentralisatie van een installatie worden gerealiseerd.

Met de compacte controller CECC met vier IO-Link master poorten kan een competente en consistente decentralisatie van een installatie worden gerealiseerd. Deze besturing is geschikt voor zowel elektrische als pneumatische aandrijvingen in kleine installaties. De compacte controller beperkt niet alleen de installatie- en netwerkkosten voor intelligente sensoren en ventieleilanden. Hij biedt ook waardevolle diagnose-opties binnen en buiten de besturingskast.

De CPX terminal wordt gebruikt als remote-I/O of in combinatie met de ventieleilanden MPA of VTSA en maakt de integratie mogelijk van één of meer master interfaces voor IO-Link apparaten. Veel gebruikers vinden de installatie ter plekke handig. Dankzij de uitgebreide functie-integratie is het aansturen aan pneumatische en elektrische aandrijvingen met de CPX terminal eenvoudig. Deze terminal heeft – in combinatie met Profinet of Sercos – een I-Port Master interface met twee kanalen voor IO-Link deelnemers. Individuele IO-Link deelnemers van derde partijen kunnen zo in de buurt of directe nabijheid van het ventieleiland worden aangesloten.

Ventieleilanden

Er is een belangrijke winst in economische en efficiënte installatie te behalen met IO-Link in vergelijking met conventionele ventieleilanden met Multi-pin aansluitingen. Multi-pin aansluitkabels voor ventieleilanden worden vervangen door standaard M12 kabels en IO-Link. Dit vermindert installatietijd en -kosten  het biedt met name technologische voordelen, zoals flexibeler en gemakkelijker installatie. Ventieleilanden van Festo hebben een galvanische scheiding voor de voeding van de elektronica en de ventielen. Daardoor kunnen ventielen uitstekend worden ingezet in combinatie met noodstop signalen.

Elektrische automatisering

De motor controller CMMO-ST met geïntegreerde web server voor configuratie en diagnose is nu ook voorzien van een IO-Link interface. De CMMO-ST is een servobesturing met gesloten regelkring voor stappenmotoren en een belangrijk onderdeel van Festo’s Optimised Motion Series (OMS). Het OMS systeem maakt positioneren extreem gemakkelijk. De set (bestaande uit de EPCO elektrische cilinder, de EMMS-ST stappenmotor met servo-functionaliteit, de CMMO-ST motor controller en alle noodzakelijke kabels) kost aanzienlijk minder dan conventionele elektrische positioneersystemen.

De Optimised Motion Series met EPCO kan op twee manieren worden geconfigureerd. Een zeer eenvoudige en snelle configuratie kan worden uitgevoerd met gebruikmaking van Web Config en de parameter cloud op een server. Voor de controller met zijn eigen IP-adres is ook  de Festo Comfiguratie Tool (FCT)  beschikbaar met alle noodzakelijke data voor voorgedefinieerde en geteste combinaties. Dit betekent dat gebruikers een heleboel tijd besparen.

Proportionele drukregelaar

De proportionele drukregelaar VPPM met IO-Link aansluiting heeft geen afgeschermde analoge kabel nodig, waardoor het signaalniveau minder gevoelig is voor interferentie. De parameters worden ingesteld en data opgeslagen in de IO-Link master. Door deze praktische oplossing is een snelle herstart mogelijk na het vervangen van een component. IO-Link maakt dankzij zijn punt-punt-verbinding korte cyclustijden mogelijk. Zo kan men bespaart de analoge in- en uitgangen als ook digitale ingangssignalen.

Standaardisatie betekent minder investeringsrisico, aangezien een internationale, open en veldbus-onafhankelijke IO-Link standaard zorgt voor ondersteuning van bestaande en toekomstige aansluitconcepten.
Standaardisatie betekent minder investeringsrisico, aangezien een internationale, open en veldbus-onafhankelijke IO-Link standaard zorgt voor ondersteuning van bestaande en toekomstige aansluitconcepten.

De toepassingen van drukregeling, testen, doseren, aan- en indrukken zijn voornamelijk te vinden in de speciale machinebouw, voedingsmiddelen- en drankenindustrie, druk- en papierindustrie, automobiel- en elektronica-industrie en de montage van kleine onderdelen.

Sensoren en positietransmitter SDAT

De uniforme interface in IO-Link vervangt individuele sensoraansluitingen, waardoor complexe sensoren gemakkelijk te integreren zijn. Dat betekent dat zelfs de positietransmitter SDAT en parametreerbare druk- en flowsensors kunnen worden geïntegreerd en tegen lagere kosten geïnstalleerd. De positietransmitter SDAT bijvoorbeeld detecteert met hoge herhaalnauwkeurigheid een zuigerpositie – of deze nu wordt gebruikt voor procesbewaking voor schroeven, klinken, ultrasoon lassen, persen, vastgrijpen of voor het detecteren van objecten.

 

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven