Ga naar hoofdinhoud

Festo blijft op koers voor groei en innovatie

Tijdens een persconferentie maakte Festo de jaarcijfers bekend. Rechts zit CEO Oliver Jung (foto: Paul Quaedvlieg)

De Festo Groep heeft voor het zoveelste jaar op rij een groei met dubbele cijfers gerealiseerd. De omzet steeg met 13,4% tot 3,81 miljard euro in 2022 (vorig jaar 3,36 miljard euro). Festo wil ook in 2023 blijven groeien. Innovatieve automatisering is de enabler voor de industriële transformatie naar hernieuwbare energie, duurzame productie, waterstof en circulaire economie. De cijfers werden bekend gemaakt tijdens een persconferentie op de Hannover Messe 2023.

De Festo Groep zette zijn groei met dubbele cijfers voort in 2022. De omzet lag met 3,81 miljard euro 13,4% hoger dan het voorgaande jaar (3,36 miljard euro). Het aantal werknemers steeg licht tot ongeveer 20.800 eind 2022 (vorig jaar 20.700) – waarvan 8.600 in Duitsland en ongeveer 12.200 in het buitenland.

Festo realiseerde een dubbelcijferige groei in vrijwel alle regio’s en sectoren. De groei was vooral sterk in Noord- en Zuid-Amerika, China en India. Belangrijke groei-impulsen kwamen van de sterk groeiende elektronica- en halfgeleiderindustrie, de automobiel- en elektrische voertuigsector, de biotech- en lifetechsector en de procesindustrie.

Automatisering versterkt duurzame en veerkrachtige productie

“We zien wereldwijd verdere massale investeringen in chipfabrieken, medische technologie en laboratoriumautomatisering, elektromobiliteit en duurzaamheid. We kunnen overal een bijdrage leveren door middel van automatisering. Een centrale trend is het thema energiebesparing. In de huidige situatie willen onze klanten zich veerkrachtiger positioneren met energie-efficiënte automatiseringsoplossingen”, aldus CEO Oliver Jung.

Festo ontwikkelt geautomatiseerde oplossingen voor de biologische transformatie als basis voor een volledig nieuwe circulaire economie (foto: Paul Quaedvlieg)

Hoge energieprijzen en inflatie leiden tot een stijging van de prijzen voor consumptiegoederen en levensmiddelen in Europa. “Ook hier is automatisering de sleutel om de prijsexplosie tegen te gaan en industrieën concurrerend en duurzaam te maken”, aldus Jung.

Investeringen in digitalisering, IT, software en AI

Festo investeerde vorig jaar ongeveer 7% in onderzoek en ontwikkeling. Het management van ‘Informatietechnologie en Digitalisering’ stuurt het brede scala aan activiteiten op het gebied van digitalisering, IT, softwareontwikkeling en AI binnen het bedrijf aan.

Kunstmatige intelligentie direct in het productieproces is de volgende stap van Industrie 4.0. Intelligente besturing en AI vormen ook de basis voor meer energie-efficiëntie en duurzaamheid op weg naar een CO2-neutrale productie. “Het belang van elektronica, software en AI in onze producten voor automatisering blijft groeien. Daarom breiden we onze expertise op dit gebied wereldwijd uit en ook lokaal in onze Technical Engineering Centers in de groeimarkten”, legt Jung uit.

Deep reinforcement learning voor robotica

Daartoe behoort ook de Industry-on-Campus samenwerking met de Universiteit van Tübingen in het hart van de Cyber Valley van Baden-Württemberg. Festo beschikt daar over een eigen laboratorium en voert toepassingsgericht onderzoek uit naar verschillende AI-methoden. De eerste focus ligt op deep reinforcement learning voor robotica.

Festo is onder meer bezig met deep reinforcement learning voor robotica (foto: Paul Quaedvlieg)

Festo verzorgt ook opleidingen in nieuwe leerbanen en duo opleidingen naast bestaande leerbanen. “Dit jaar hebben we de eerste afgestudeerden in Data Science, Infotronic en E-Commerce. Zij brengen profielen en vaardigheden mee die we zo niet op de arbeidsmarkt krijgen”, aldus Dr. Oliver Jung. In 2023 beginnen bij Festo voor het eerst leerlingen en studenten in de informatietechnologie, IT-beveiliging en digitaliseringsmanagement.

Duurzaamheid stimuleert structurele verandering

Innovatieve automatisering is de enabler voor een duurzame transformatie van de industrie naar energie-efficiënte CO2-neutrale productie en een circulaire economie die openstaat voor verschillende technologieën.

“Met onze Blue World-aanpak ondersteunen we de structurele verandering in veel industrieën wereldwijd, zoals de energiesector naar hernieuwbare energie of elektromobiliteit. We kunnen processen zoals de productie van groene waterstof of batterijen voor elektrische voertuigen, maar ook downstream recycling, in brede industriële toepassing brengen en economisch maken door automatisering. Daarnaast ontwikkelen wij geautomatiseerde oplossingen voor de biologische transformatie als basis voor een volledig nieuwe circulaire economie. Een andere stimulans is de ontwikkeling van industriële arbeidskrachten met levenslange leerconcepten van onze Festo Didactic”, aldus Jung.

Sustainable Development Goals

Duurzaamheid is een integraal onderdeel van de bedrijfsstrategie van Festo en is afgestemd op de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Ecologische, economische en sociale aspecten worden samen beschouwd. Voor Festo ligt de focus op klimaatbescherming en het verminderen van de koolstofvoetafdruk – van productontwikkeling en geoptimaliseerde toeleveringsketens tot efficiënt gebruik door klanten.

Innovatieve automatisering is de enabler voor een duurzame transformatie van de industrie naar energie-efficiënte CO2-neutrale productie (foto: Paul Quaedvlieg)

Sinds dit jaar zijn alle gebouwen van Festo in Duitsland en alle wereldwijde productie- en logistieke locaties CO2-neutraal wat Scope 1 en 2 betreft. Dit moet uiterlijk in 2026 voor de hele Festo Groep zijn bereikt. De grootste impact en de kern van de activiteiten ligt in de ontwikkeling van energie-efficiënte oplossingen voor klanten in Scope 3.

“We zien hier een groot potentieel voor efficiënte hulpbronbesparende productie over het hele spectrum van fabrieks- en procesautomatisering geflankeerd door passende kwalificatieoplossingen – van de bloeiende sectoren elektronica, halfgeleiders en life tech tot voeding en landbouw, automotive, elektrische voertuigen en batterijen tot mijnbouw, chemie, olie, gas, hernieuwbare energie en toekomstige technologieën zoals groene waterstof”, aldus Dr. Oliver Jung, die de verdere strategische oriëntatie toelicht.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven