Ga naar hoofdinhoud

Faulhaber motoren in NASA onderzoekssatelliet

Met de NASA MMS missie worden de explosieve veranderingen in het magnetisch veld van de aarde onderzocht (foto: Faulhaber).

Bij de satelliet voor het NASA-onderzoeksproject Magnetospheric Multiscale (MMS) om het magnetische veld van de aarde te verkennen, wordt gebruik gemaakt van Faulhaber motoren. De MMS missie is gepland om voor het eerst een driedimensionaal beeld te geven van hoe de magnetische velden van de aarde scheiden en opnieuw aansluiten. Hierbij komen grote hoeveelheden energie vrij, die een aanzienlijke impact kunnen hebben op de aardse elektronica.

De MMS-missie bestaat uit vier identieke ruimtevaartuigen die op 12 maart 2016 worden gelanceerd vanaf Cape Canaveral. Elke sonde heeft ​​vier bolvormige magnetische veldsensoren die bevestigd zijn aan 48 m lange kabels voor een zo een breed mogelijk meetbereik. De kabels worden afgewikkeld met Faulhaber stappenmotoren, zodra het ruimtevaartuig is aangekomen op hun bestemming.

Betrouwbaarheid motoren

“In de ruimte is er geen tweede kans”, zei Michael Raymond Faulhaber PRECIstep in La Chaux-de-Fonds (Zwitserland). “De apparatuur aan boord van het ruimtevaartuig moeten hun werk doen met absolute betrouwbaarheid. NASA heeft daarom een ​​audit uitgevoerd specifiek naar onze productie en is overtuigd dat onze motoren zullen voldoen aan de hoge eisen.”

Deze eisen waren ook een hoog motorvermogen met een zeer laag gewicht – de raketlancering, elke gram telt – en de kleinst mogelijke afmetingen. Motor en precisie spullen zijn net iets meer dan 56 mm lang. Niettemin biedt het toestel een nauwkeurigheid tot 0,5 Nm op de uitgaande as.

Om goed te werken in de ruimte, worden de kogellagers van de motoren en de tandwielen van de overbrenging gesmeerd met een smeermiddel dat geschikt is voor gebruik in een vacuüm en bij cryogene temperaturen. Ook zijn er aanpassingen gedaan om ongewenst drukverschil tegen te gaan.

 

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven