Ga naar hoofdinhoud

Exor is klaar voor het Internet of Things

Veel bedienpanelen van Exor zijn gecertificeerd voor maritieme toepassingen. Hier ziet u een paneel aan boord van een hopperzuiger (foto: E-Systems).

De industriële wereld is volop bezig met digitalisering. Data uit het veld moet snel én altijd én overal beschikbaar zijn. Als fabrikant van bedienpanelen (HMI’s) houdt Exor zich daar volop mee bezig.

Exor, gevestigd vlak bij Verona, levert al sinds de jaren negentig bedienpanelen. Met de ontwikkelingen in de micro-elektronica en de software ontstonden in de loop der tijd verschillende generaties en modellen. Van het huidige programma zijn de bedienpanelen van de eTop500-serie de oudste, de eTop600-serie is jonger en de eX700-serie is de jongste generatie. Laatstgenoemde vormt de top van het programma en is helemaal afgestemd op toepassing in het Internet of Things.

Dit zijn high-end systemen met aluminium behuizing voor een medium-prijs. Als antwoord op goedkope Aziatische concurrentie ontwikkelden de Italianen ook een serie panelen voor de onderkant van de markt, de eSmart-serie. Deze is ondergebracht in een kunststof behuizing met foliefront en heeft beperktere mogelijkheden qua interfacing. Het is overigens geen dertien-in-een-dozijn paneel; het heeft bijvoorbeeld DNV GL-keur en is daarmee toegelaten voor maritieme toepassingen.

Ontwikkelingen bij hardware

Wie de lijst met mogelijkheden van de eX700 ziet, vraagt zich onwillekeurig af wat het nu eigenlijk voor een apparaat is. Het hangt er van af hoe het paneel wordt geconfigureerd; Exor heeft in de loop der jaren zoveel communicatie-drivers geschreven, dat bijna alles mogelijk is. Zo is het bijvoorbeeld gemakkelijk om een Siemens PLC via een eX700 met een Hitachi PLC te laten communiceren, bijvoorbeeld voor het synchroniseren van variabelen. Het apparaat fungeert dan als gateway.

Maar het is ook mogelijk om data te loggen vanaf het bedienpaneel en bij storingen vanaf het paneel e-mails te laten versturen met de log als bijlage. De programmeur kan op het paneel een Codesys v3 softPLC installeren en I/O koppelen, zodat het paneel als volwaardige PLC fungeert.

Maar de eX700 doet het ook goed als gateway naar de cloud. Van de eX700 is er ook een uitvoering zonder scherm, de eXWare. De gebruiker kan er dus niets op zien, maar hij is wel geschikt als logger, webserver, PLC, server, gateway et cetera.

De modulaire opbouw maakt het mogelijk om ook panelen en besturingen op maat te produceren (Exor Embedded). Vanaf zo’n 500 stuks per jaar loont het om een processorbord op klantenspecificatie samen te stellen. De JMobile en/of Codesys ontwikkelomgeving kan dan worden meegeleverd. Exor garandeert dat dergelijke bordjes geschikt zijn voor industriële omgevingen en dat deze gedurende een langere periode (minstens tien jaar) beschikbaar blijven. Exor wordt in Nederland vertegenwoordigd door Hiflex Automatiseringstechniek in Ridderkerk.

Lees het gehele artikel over de ontwikkelingen bij Exor in de vernieuwde Aandrijftechniek van september 2018.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven