Ga naar hoofdinhoud

Europese tomaten groeien dankzij autotechnologie

De Certhon Harvest Robot detecteert, snijdt en vervoert de tomaten autonoom naar de kisten (foto: Denso)

Robots die je eerder zou verwachten in een productielijn voor voertuigen, zouden wel eens een vertrouwd gezicht kunnen worden in de Europese voedingsindustrie. Met name voor de groei en pluk van tomaten kunnen ze mooie diensten bewijzen.

Certhon Harvest Robot, dat is de naam van dit nieuw stukje landbouwtechnologie. De robot kan onder meer fruit- en groentesoorten zoals tomaten telen en plukken zonder enige menselijke tussenkomst. De robot detecteert, snijdt en vervoert de tomaten autonoom naar de kisten. Dankzij de ingebouwde deep learning-technologie wordt het toestel bovendien alsmaar slimmer. Zo kan hij de opbrengsten in kaart brengen, het klimaat in de gaten houden en de gezondheid van gewassen meten. Deze informatie kan verwerkt worden om mogelijke virusinfecties te voorkomen en te zorgen voor hogere opbrengsten.

Certhon Harvest Robot

De intelligente robot is het resultaat van een samenwerking tussen roboticafabrikant Denso en Certhon, specialist in serre- en kasoplossingen. De Certhon Harvest Robot, die in Azië al in de testfase zit, zal deel uitmaken van een autonoom landbouwsysteem. Deze technologie zorgt voor een optimale temperatuur en geschikte klimatologische omstandigheden om gewassen te telen. De rol van robots in dit systeem is het fruit controleren, plukken en verpakken. Dergelijke systemen, bedoeld voor de Europese markt, hebben het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de voedselvoorziening omdat ze het proces duurzamer, betrouwbaarder en efficiënter kunnen maken.

Temperatuur regelen

De Certhon Harvest Robot is gebaseerd op het gamma robotica- en automatiseringsoplossingen van Denso. Robots worden traditioneel ingezet in industriële toepassingen, zoals tijdens de productie van voertuigen. Denso maakt bovendien ook thermische systemen, die vooral gebruikt worden in airconditionings- en radiatorsystemen voor auto’s. Zij worden nu ingezet om de temperatuur in de serres te regelen, zodat de gewassen kunnen groeien en de robot zijn werk kan uitvoeren wars van de weersomstandigheden. Het partnerschap van Denso met Certhon stelt de roboticafabrikant in staat haar technologie te ontwikkelen samen met de geavanceerde tuinbouwtechnieken en teeltkennis van Certhon.

De Certhon Harvest Robot, die in Azië al in de testfase zit, zal deel uitmaken van een autonoom landbouwsysteem (foto: Denso)

Duurzame voedselvoorzieningskeeten

Door deze samenwerking wordt expertise op het gebied van robotica, big data en procesbeheer samengebracht. De voedselproductie kan nu genieten van nieuwe oplossingen, zo kan een volledig duurzame voedselvoorzieningsketen tot stand worden gebracht die op de meest efficiënte en veilige manier de voedselkwaliteit kan garanderen.

Ook interessant: Nieuwe Cobot van Denso is compact en draagbaar

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven