Ga naar hoofdinhoud

eTrac en cobot vormen een universele landbouwrobot

De eTrac elektrische trekker van Farmertronics en de cobot van Universal Robots vormen samen een universele landbouwrobot. (foto: Farmertronics)

In de industrie wordt steeds vaker gebruik gemaakt van cobots. In Europa is het Deense Universal Robots de grootste leverancier van dit soort robots. Ingenieursbureau VIRO in Echt benaderde Farmertronics in Deurne (NB) om deze cobot samen met diens eTrac elektrische trekker in te zetten bij het plukken van blauwe bessen. Vorige week werd bij Handje Gezond, een blauwe bessenteler in Horst America (Limburg) een eerste test gedaan.

Voor de test werd de UR cobot van VIRO samen met de controller met een steun aan de achterzijde van de eTrac gemonteerd. Met een externe compressor werd een aantal venturi’s gevoed die vanuit de cobot controller werden aangestuurd om met vacuüm de bessen te kunnen plukken. Met een 3D camera werd eerst elke keer een foto gemaakt waarna de cobot naar een specifieke bes werd gestuurd.

Praktijktest

Deze opstelling was al bij VIRO op kantoor getest maar nu moest deze opstelling zich bewijzen in de buitenlucht, in de werkelijke omgeving. Dit bleek nog niet allemaal meteen te lukken hoewel de cobot toch een aantal bessen wist te vinden en ook te plukken.

Het is gebleken dat de opstelling mogelijkheden biedt, maar dat er nog het nodige ontwikkelwerk aan te pas zal komen voordat een dergelijke robot in voldoende tempo de juiste bessen weet te plukken.

De programmatuur voor de cobot werd geschreven door Bart Raemaekers, student mechatronica aan Fontys Hogeschool. Op vrijdag 3 juli studeerde hij bij VIRO op dit project af met een mooie 8 als eindcijfer.

Landbouwrobot

Farmertronics gaat de komende tijd op zoek gaan naar een gespecialiseerd bedrijf dat dit project samen met het bedrijf wil doorzetten. Het bedrijf in Deurne zal zich op de robottrekker richten, waarna het andere bedrijf de plukrobot verder zou moeten ontwikkelen en op de markt willen brengen. VIRO in Echt is daar niet het juiste bedrijf voor; het is een ingenieursbureau dat vooral in opdracht van andere technische bedrijven werkt.

Directeur Thieu Berkers van Farmertronics waardeert het initiatief van VIRO en Handje Gezond, waardoor zijn bedrijf de kans kreeg om dit project in combinatie met de eTrac door te zetten. Het plukken van bessen moet in de toekomst een van de vele functies worden die de eTrac kan uitvoeren.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven