Ga naar hoofdinhoud

Etherline Guard bewaakt real time datakabels voor machinecommunicatie

De inbedrijfstelling van de Etherline Guard wordt gestart met een druk op een knop of via de webinterface (foto's: LAPP)

Kabels gaan gewoonlijk vele jaren mee. Maar bij zeer dynamische toepassingen met hoge snelheden, versnellingen en eventueel torsie kan het voordelig en kostenbesparend zijn om de verbindingen te controleren. Hiermee kan productiestilstand voorkomen worden. De innovatieve oplossing van LAPP is de Etherline Guard.

De Etherline Guard is een innovatief toestel dat de real time prestaties van een communicatielijn constant monitort. Het vergelijkt de meetwaarden van verschillende parameters met de initiële waardes. Op deze manier krijgt men een goed beeld van de degeneratie van de kabels. Daardoor kan er, indien de toepassing in de tijd hetzelfde is, er een predictieve validiteit aan gekoppeld worden.

Voor 100BASE-TX verbindingen

De Etherline Guard is in eerste instantie bedoeld voor 100BASE-TX verbindingen (tot 100 Mbit/s), voor EtherCAT, EtherNET/IP en 2-paar PROFINET. Deze kabels worden in veel industrieën gebruikt op het procesniveau van een toepassing. Ze zitten vaak in kabelrupsen, CNC-machines en meerassige robots. De Etherline Guard is geschikt voor top-hat railmontage. En kan dankzij de beschermingsklasse IP 20 in industriële besturingskasten worden gebruikt.

Op een bestaande lijn

Door zijn compacte bouwvorm kan het apparaat makkelijk worden ingebouwd. Het werkt op 24 V DC en is ontworpen voor een temperatuurbereik van -40 °C tot +75 °C. Verder is het tril- en schokbestendig volgens DIN EN 60529. Het wordt aangesloten via een in- en uitgang op een bestaande lijn, tussen de (kritische) toepassing en een controller of switch. Dus geen montage of demontage in het veld, gewoon het toestel er tussen schakelen via RJ45-verbindingen.

Diagnostische gegevens

Door een derde datakabel aan te sluiten op de LAN-aansluiting (variant PM03T) of door gebruik te maken van de antenneaansluiting voor WiFi (variant PM02TWA), kunnen de diagnostische gegevens worden doorgestuurd naar een hoger besturingsniveau. Beide varianten worden geconfigureerd voor cloudcommunicatie met MQTT. De externe SMA-antenneaansluiting zorgt voor een veilige radioverbinding wanneer de eenheid zich bijvoorbeeld in de schakelkast bevindt.

Lapp Etherline guard
De Etherline Guard wordt aangesloten via een in- en uitgang op een bestaande lijn, tussen de (kritische) toepassing en een controller of switch

Zelflerende parametrisering

De ontwikkelaars van LAPP hebben bewust alleen eenvoudige diagnose- en instelmogelijkheden op het toestel aangebracht. De inbedrijfstelling neemt slechts enkele minuten in beslag met een geautomatiseerde en zelflerende parametrisering (‘teach-in’). Het wordt gestart met een druk op een knop of via de webinterface. Door de eenvoudige integratie in een netwerk is retrofit op elk moment mogelijk.

Slimme fabriek

Met de gepatenteerde voorspellende onderhoudsalgoritmes van LAPP kunnen onregelmatigheden in de geanalyseerde gegevens gemakkelijk worden opgespoord. De Etherline Guard diagnosticeert continu de kabel en geeft de status weer via een LED. Permanent groen is OK, knipperend is een waarschuwing, rood is onmiddellijk vervangen.

De alarmdrempel is in de fabriek ingesteld op 80 procent, maar kan individueel worden ingesteld tussen 99 procent en 21 procent. Met de Etherline Guard stelt LAPP klanten in staat een volgende stap te zetten op weg naar de slimme fabriek.

Mogelijk ook interessant:

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven