Ga naar hoofdinhoud

Engineers ontwikkelen rijdend testbed met 7 elektromotoren (video)

De Mustang Mach-E 1400 beschikt over een bijzondere aandrijflijn met zeven elektromotoren (foto's: Ford)

Maar liefst 10.000 manuren waren nodig om een speciaal rijdend testbed te ontwikkelen met 7 elektromotoren en een totaalvermogen van 1.419 pk. Dit om de aandacht te vestigen op de eerste wereldwijd verkochte EV van Ford. Onlangs toonde het bedrijf de Mustang Cobra Jet 1400, een elektrische dragster, nu is het beurt aan de Mustang Mach-E 1400.

Volgens Ron Heiser, chief programma engineer van de Mustang Mach-E, is nu het perfecte moment om de voordelen te plukken van elektrische aandrijftechnologie. “We kunnen ervan leren en de kennis toepassen op ons portfolio. De voor consumenten geschikte Mustang Mach-E is een bijzonder plezierige auto om in te rijden. Maar deze Mustang Mach-E 1400 is op de schaal van ‘insane’ echt onovertroffen, met dank aan Ford Performance en RTR.”

Aandrijflijn via software aan te passen

De ‘one-off’ Ford Mustang Mach-E 1400 is ontwikkeld in samenwerking met het Amerikaanse RTR Vehicles. Als basis is een witte Mustang Mach-E GT gebruikt. Het chassis en de aandrijflijn zijn op verschillende manieren af te stellen, zodat de auto voor meerdere doeleinden geschikt is.

Ontwikkeld zonder restricties

De Mustang Mach-E 1400 is ontwikkeld zonder enkele restrictie. Alles was geoorloofd. Het designteam van Ford en RTR gebruikten dezelfde tools die ook in raceauto’s en productieprogramma’s worden toegepast.

Ford Mustung Mach-E 1400

Het voertuig is uitgerust met zeven elektromotoren, ofwel vijf meer dan in de Ford Mustang Mach-E GT. Drie elektromotoren zijn gekoppeld aan de vooras. De achteras heeft vier ‘pancake style’ elektromotoren. Een enkele aandrijfas verbindt ze aan differentiëlen waarmee meerdere instellingen mogelijk zijn voor diverse doeleinden, van driften tot racen op hoge snelheid.

Beheersing zeven elektromotoren

De uitdaging was het beheersen van het extreme vermogen van de zeven motoren. Het chassis en de aandrijflijn zijn modulair, zodat het team verschillende lay-outs en de bijbehorende effecten op het energieverbruik en de prestaties kan onderzoeken. Schakelen tussen achterwielaandrijving, vierwielaandrijving en voorwielaandrijving is heel eenvoudig.

Ford Mustung Mach-E 1400

Het verschil tussen een drift- of circuitopstelling is groot. Voor driften worden er andere draagarmen en een gewijzigde stuurinrichting gemonteerd. Dit maakt extreme stuurhoeken tijdens het driften mogelijk. De vermogensafgifte kan gelijkmatig worden verdeeld tussen de voor- en achteras. Het is ook mogelijk om al het vermogen naar alleen de vóór- of achteras te sturen.

Batterij met hoge ontladingssnelheid

Het 56,8 kWh batterijpakket bestaat uit nikkel-mangaan-kobalt-buidelcellen voor ultrahoge prestaties en een zeer hoge ontladingssnelheid. Het batterijsysteem is ontworpen om tijdens het opladen te worden gekoeld met een speciale diëlektrische koelvloeistof, waardoor de oplaadtijd tussen de runs wordt verkort.

Een elektronische rembekrachtiger is geïntegreerd om diverse niveaus van regeneratief remmen mogelijk te maken. Het systeem werkt samen met ABS en stabiliteitscontrole om het remsysteem te optimaliseren. Ford past ook een hydraulisch handremsysteem voor driftsessies toe dat samenwerkt met de voertuigelektronica om de aandrijving van de achterste elektromotoren tijdelijk te onderbreken.

Testbed nieuwe materialen

De Ford Mustang Mach-E 1400 dient bovendien als testbed voor nieuwe materialen. De motorkap is gemaakt van organische composietvezels, een lichtgewicht alternatief voor de koolstofvezel dat Ford voor de rest van het voertuig heeft gebruik. Ford investeert wereldwijd meer dan 11,5 miljard dollar in de ontwikkeling van volledig elektrische voertuigen.

https://youtu.be/nhf_uJpTjnc

2 reacties op “Engineers ontwikkelen rijdend testbed met 7 elektromotoren (video)

Reacties zijn uitgeschakeld.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven