Ga naar hoofdinhoud

EnergoProFins zorgen voor 5% energiebesparing

Wärtsilä heeft van Bocimar opdracht gekregen voor de levering van EnergoProFin stroomlijnkappen (foto's: Wärtsilä).

Wärtsilä Netherlands heeft een order gekregen voor het leveren van negen EnergoProFins (EPF’s) voor scheepvaartmaatschappij Bocimar in Antwerpen. EnergoProFins zijn energiebesparende stroomlijnkappen die zorgen voor een efficiëntere voortstuwing van het schip. Hierdoor is minder motorvermogen benodigd om dezelfde stuwkracht te kunnen leveren, wat resulteert in brandstofbesparing tot zo’n 5%.

Met de aanschaf van de EnergoProFins investeert Bocimar, een dochteronderneming van Compagnie Maritime Belge (CMB), in het moderniseren van haar schepen. Hiermee anticipeert de scheepvaartmaatschappij op de aangescherpte milieu- en energieregelgevingen die gelden voor de scheepvaart. De EPF’s worden uitgeleverd voor diverse zeeschepen die wereldwijd droge bulklading transporteren.

Warsila EnergoProFin voor Bocimar
De EnergoProFins kunnen een brandstofbesparing tot 5% opleveren.

EnergoProFins

De investering voor de EPF’s wordt door de grote brandstofbesparing in ongeveer een jaar  terugverdiend. De vervanging van de bestaande stroomlijnkappen naar EPF’s levert Bocimar veel brandstof- en dus kostenbesparing op. Daarnaast zorgt EPF voor een vermindering van geluid en trillingen veroorzaakt door de schroefwerking. Eerder plaatste Bocimar al diverse grote orders bij Wärtsilä voor bioseals (schroefas-afdichtingsringen) waardoor milieuvriendelijke, afbreekbare smeeroliën kunnen worden gebruikt.

Behalve voor milieu- en energiebesparing koos Bocimar ook voor Wärtsilä EnergoProFins wegens de relatief eenvoudige installatie. Bij de eerstvolgende droogdokbeurt of na het trimmen van het schip op een geschikte locatie worden de EPF’s geplaatst op de bestaande, recent gebouwde reeks handy-size schepen.

Wärtsilä en Bocimar

Het van origine Finse Wärtsilä is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van aandrijfsystemen voor de scheepvaart- en energiesector. Door de nadruk te leggen op technologische innovatie en het nastreven van optimale efficiëntie maximaliseert Wärtsilä de milieuvriendelijke en economische prestaties van de schepen en energiecentrales van zijn klanten. In Nederland telt de onderneming vestigingen in Drunen, Harlingen, Kruiningen, Kampen, Schiedam, Waalwijk en Zwolle, met in totaal ruim 1000 medewerkers.

CMB (Compagnie Maritime Belge) is met haar dochtermaatschappij Bocimar International actief in het transport van droge bulklading over zee. Momenteel bestaat de vloot hoofdzakelijk uit Capesize en Handysize schepen waarvan er een aantal beheerd worden in joint ventures met andere reders. Ook heeft de groep een lijst nieuwbouwschepen in aanbouw.

Bocimar’s internationale focus ligt hoofdzakelijk op het transport van droge bulklading van met name kolen, ertsen en granen. De maatschappij heeft haar reputatie verworven met de verhuur van haar schepen. Behalve in Antwerpen heeft het bedrijf kantoren in Tokyo, Singapore en Hong Kong.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven