Ga naar hoofdinhoud

Energie teruglevering kan zo simpel zijn

Lenze presenteerde op de Hannover Messe samen met de Hochschule Ostwestfalen-Lippe een prototype van een nieuw energie terugleverinssysteem (foto: Lenze)

Op de Hannover Messe Industrie presenteerde Lenze het prototype van een nieuw soort concept om energie terug te leveren aan het netwerk. Het concept blinkt uit door zijn simpele toepassing, compactheid en hoge efficiëntie. Door de scheiding van aanvoer- en terugvoerleidingen kan men beide takken separaat uitvoeren, waardoor een exacte dimensionering afhankelijk van het gebruik mogelijk is.

Bij het concept wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technologie: snel schakelende halfgeleiders van siliciumcarbide (SiC) vormen de kern, waardoor de terugvoerunit een hoog rendement bereikt en uitermate compact en licht is. De apparaten verdienen zich zelf in korte tijd weer terug vanwege een hoog rendement. De unit kan geschikt worden gemaakt van 2 tot 48 kW en kan op een eenvoudige manier, ook achteraf in bestaande systemen worden geïntegreerd. Dit opent compleet nieuwe perspectieven voor de industriële machinebouw, zelfs bij applicaties waar voorheen energie terugwinning economisch niet lonend was.

Unit energie teruglevering

Lenze heeft de nieuwe unit ontwikkeld  in twee projecten, samen met de Hochschule Ostwestfalen-Lippe en werd gesubsidieerd door het ministerie van onderwijs en onderzoek. Lenze streeft met deze oplossing naar de doeltreffende regeneratie van remenergie bij meerassige applicaties, zoals hefinstallaties in hoge geautomatiseerde magazijnen, na een mechanische optimalisering en bij aandrijfdimensionering afhankelijk van de behoefte en energie uitwisseling in een DC-bus-systeem.

De nieuwe unit kan ook worden toegepast in horizontaal gebruikte enkele assen, waarbij de traditionele regeneratieve krachten tot nu toe nooit economisch genoeg waren door de geringe hoeveelheid remenergie, die door deze applicaties werd opgewekt. Hiertoe horen ook de aandrijvingen voor horizontale materiaaltransport.

Powerunits

De kern van de nieuwe regeneratieve powerunits bestaan uit snel schakelende halfgeleiders gemaakt van siliciumcarbide (SiC). Doordat deze innovatieve componenten dankzij de gebruikte hightech materialen zeer hoge schakelfrequenties mogelijk maken, zijn de apparaten maar half zo groot en zwaar als bij de conventionele technologie. Voor de bedrijven met deze werkende machines is er nog meer goed nieuws: de nieuwe units zullen zichzelf terugbetalen in de helft van de tijd. Het doel is een volledige terugverdientijd van minder dan twee jaar, afhankelijk van de hoeveelheid energie die wordt gebruikt bij de machine. Lenze heeft het nieuwe energie terug lever-systeem zodanig uitgevoerd, dat de apparaten kunnen worden gebruikt zonder parameters of communicatie interface.

De installatie wordt uitgevoerd op de DC-leiding van de omvormer of als deze niet beschikbaar is, op de rem chopper verbinding. Hierdoor is het zelfs mogelijk om de nieuwe technologie in bestaande systemen in te bouwen. De vermogensrange kan gemakkelijk worden opgeschaald door middel van een parallele verbinding.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven