Ga naar hoofdinhoud

Energetisch efficiënte productie van camembert

Grafische weergave van de aandrijving met de enkele schroefcompressor van Vilter, de warmtewisselaars en het warm water opslagsysteem. De bestaande zuigercompressoren blijven aangesloten om een maximale veiligheid te garanderen (foto's: Emerson Industrial Automation).

Net als veel andere bedrijven is La Compagnie des Fromages, dochteronderneming van de Bongrain Groep, bezig haar energieverbruik en CO²-uitstoot te reduceren. Ze doet dat onder meer door te investeren in een energetisch efficiënte installatie, ontworpen door Cofely Axima, een dochteronderneming van GDF Suez gespecialiseerd in industriële koeling. Verwarming en koeling gebeuren hierbij binnen één cyclus. Aandrijfcomponenten van Leroy-Somer (Emerson Industrial Automation) spelen hierbij een rol.

Op verzoek van het melkverwerkende bedrijf voerde systeem integrator Cofely Axima een energie-audit uit in de fabriek in Vire (Normandië). De audit was gebaseerd op een reeks metingen en gaf een momentopname van het energieverbruik van de fabriek. Dit resulteerde in een voorstel vier zuigercompressoren, die uitsluitend bedoeld waren om te koelen, te vervangen door een thermokoelende pomp.

Koelen én verwarmen

Zo’n koelsysteem maakt het mogelijk tegelijk koelcapaciteit te garanderen voor de verdamper en verwarmingsvermogen voor de condensor. Alle geproduceerde energie wordt volledig gebruikt én hergebruikt. Een bufferopslageenheid kan worden gebruikt voor de productie van warm water als dit nodig is in het proces (met name voor schoonmaakwerkzaamheden). Het nieuwe systeem bespaart 9.000 m³ water per jaar en de fabriek hoeft niet langer gebruik te maken van de koeltoren.

Gedurende een derde van de totale tijd wordt tegelijkertijd gekoeld en verwarmd. Om de watertemperatuur te verhogen wordt ammoniak samengeperst om de juiste druk en temperatuur te verkrijgen. Datzelfde ammoniak is daarvóór gebruikt om het water te koelen door het onttrekken van warmte uit de koude kant.

Schroef en rotoren

Vilter, onderdeel van Emerson Climate Technologies maakt geen gebruik van standaard dubbelschroefcompressoren maar van een enkele schroef en twee stervormige rotoren. De compressor is zo ontworpen dat de interne schroef zowel voor een radiaal als axiaal evenwicht zorgt. Dit verlaagt het belastingsniveau op de lagers, waardoor de betrouwbaarheid wordt verhoogd en de trillings- en geluidsniveaus op een laag niveau blijven.

De compressor kan met maximaal rendement in het gehele vermogensbereik draaien. De capaciteit en de overbrengingsratio zijn onafhankelijk van elkaar, ongeacht de bedrijfsomstandigheden, waardoor over-of onderdimensionering onnodig is en motorvermogen wordt bespaard.

Energetisch efficiënte aandrijving

De bijdrage van Emerson aan het koelsysteem: permanentmagneet synchrone motor, frequentieregelaar en koelcompressor.
De bijdrage van Emerson aan het koelsysteem: permanentmagneet synchrone motor, frequentieregelaar en koelcompressor.

Het hart van het systeem is een motor van 390 kW, aangestuurd met een variabele snelheidsregeling, beide van Leroy-Somer. Ze drijven een enkele schroefcompressor van Vilter aan. Het gebruikte koelmiddel is ammoniak (NH3), een medium met een natuurlijke warmteoverdracht.

De Dyneo LSRPM permanentmagneet synchrone motoren hebben efficiëntieniveaus die 98% benaderen. Wat deze motoren onderscheidt van andere typen is hun stabiele snelheid; sommige inductiemotoren garanderen onder hoge belasting geen stabiele werking. De energetisch efficiënte PM-motoren blijven stabiel, ongeacht de belasting die er op dat moment is. In deze applicatie zou Cofely Axima inductiemotoren moeten overdimensioneren. Door de lage verliezen van de magneetrotor vermindert ook de opwarming van de lagers waardoor deze veel minder vaak hoeven worden gesmeerd.

Cofely Axima was verantwoordelijk voor het gehele project, van engineering en installatie tot de besturing en bewaking (PLC, realtime monitoring en opvolging van alle parameters). Het productieproces van La Compagnie des Fromages lag tijdens de inbedrijfstelling slechts drie uur stil.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven