Ga naar hoofdinhoud

Endress+Hauser wint TechAward (video)

Endress+Hauser heeft de WoTS TechAward gewonnen voor de iTherm TrustSens, ’s werelds eerste zelfkalibrerende temperatuuropnemer voor industriële toepassingen (foto: Paul Quaedvlieg).

Endress+Hauser is tijdens de WoTS (World of Technology & Science), afgelopen week in Jaarbeurs Utrecht, bekroond met de TechAward voor de iTherm TrustSens, ’s werelds eerste zelfkalibrerende temperatuuropnemer voor industriële toepassingen. De hygiënische temperatuuropnemer wordt gebruikt in de voedingsmiddelen- en farmaceutisch industrie en kan automatisch en zelfstandig nauwkeurig kalibreren, zonder het proces te onderbreken.

De compacte iTherm is speciaal ontworpen voor hygiënische en aseptische toepassingen. Doordat de sensor zichzelf tijdens de productie automatisch en traceerbaar kalibreert, wordt de kans op ongedetecteerde afwijkingen geëlimineerd, met maximale productveiligheid en procesefficiëntie als resultaat. Dankzij de geïntegreerde Heartbeat-technologie is het mogelijk om instrumenten doorlopend te diagnosticeren en te verifiëren zonder het proces te onderbreken.

TechAward voor gebruik natuurkundig fenomeen

Het hart van de iTherm wordt gevormd door een geïntegreerde referentiesensor. De ontwikkelaars hebben gebruik gemaakt van het natuurkundige fenomeen van het ‘Curie-punt’, een specifieke temperatuur waarop de magnetische eigenschappen van een materiaal abrupt veranderen. Dit punt wordt voor de referentiesensor bepaald.

Zodra de temperatuur onder deze waarde zakt, bijvoorbeeld na een stoomsterilisatie, kalibreert de primaire sensor zichzelf tegen de referentie. Omdat het Curie-punt constant blijft, biedt de referentiesensor een stabiele vergelijkingswaarde als master.

Op die manier kalibreert de sensor zichzelf elke keer wanneer het systeem wordt gereinigd of gesteriliseerd, zoals dat gebruikelijk is bij processen uit de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie.

De toegevoegde waarde voor klanten is groot. Grote systemen zijn vaak voorzien van honderden temperatuursensors die meerdere keren per jaar moeten worden gekalibreerd. Tot nu toe was het daarvoor altijd nodig om het proces te onderbreken en de instrumenten te verwijderen. Met de iTherm TrustSens is dat verleden tijd.

Onderstaande video geeft een beeld van de iTherm TrustSens technologie.

https://www.youtube.com/watch?v=zKxuQNABWQI

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven