Ga naar hoofdinhoud

Endoscopisch werktuig uit de 3D-printer

Endoscopisch werktuig uit de 3D printer (foto: MiMed, TU München)

Minimaal-invasieve endoscopie ingrepen worden momenteel bij de dagelijkse handelingen in de operatiekamer gebruikt. Een onderzoeksteam van de Universitätsklinikum Ulm rond prof. dr. Alexander Meining heeft nu een procedure ontwikkeld, die sneller en veiliger is dan de gebruikelijke methode: twee onafhankelijk van elkaar bestuurbare instrumenten uit de 3D-printer worden gebundeld op de voorzijde van een standaard endoscoop.

Minimaal-invasieve endoscopie ingrepen hebben als voordeel dat met slechts kleine sneetjes in de huid en andere weke delen de patiënt weinig ongemak na de ingreep heeft en sneller geneest. Daartegenover staan de risico’s van een beschadiging van weke delen, langere operatietijd en beperking van de mogelijkheden voor de ingreep.

“Wij gebruiken een standaard endoscoop waarbij we op de voorzijde twee armen uit de 3D-printer gebruiken om te opereren”, verklaart prof. Meining, hoofd van de afdeling endoscopie aan de universiteitskliniek voor gemengde geneeskunde in Ulm. “Ons concept is dus niet gebaseerd op een arm c.q. werktuig waarmee we kunnen snijden maar op twee onafhankelijk van elkaar werkende armen. Met de ene kunnen we het weefsel vasthouden en met de andere het nauwkeurig lossnijden. Er zou kunnen zeggen volgens het principe van eten met mes en vork”.

Snel, nauwkeurig en individueel

Op basis van de studie met varkens is de onderzoeksgroep rond prof. Meining ervan overtuigd, dat operaties op deze manier sneller, nauwkeuriger en vooral veiliger zijn. Het risico voor beschadiging van omliggende weefsels is kleiner dan bij de standaardmethode met een arm. Een ander voordeel van de 3D-printtechnologie is het feit, dat de endoscoopwerktuigen individueel aan de patiënt en zijn lichaam of de te opereren plaats kunnen worden aangepast. “Ik weet niet of de 3D-printer ons leven revolutionair zal verbeteren, maar ik weet wel zeker dat we de komende jaren met deze technologie moeten doorgaan en dat deze zeker meer en meer zal worden gebruikt in de medische praktijk”.

Professor Meining heeft deze procedure gepresenteerd op de Digestive Disease Week 2015 eind mei in Washington, USA, het grootste congres ter wereld voor artsen en onderzoekers op het gebied van Gastro-enterologie, Hepatologie, endoscopie en maag-darmchirurgie. Een studie met patiënten is gepland voor het eind van dit jaar.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven