Ga naar hoofdinhoud

Elektronische aansturing is basisvoorwaarde connectiviteit maaimachines

De maaiers van Roberine zijn technisch hoogwaardige voertuigen. Bosch Rexroth levert de hydraulische aandrijvingen en de elektronica (foto: Roberine)

Het verbinden van voertuigen met het Internet of Things (IoT) wordt steeds belangrijker en kent een exponentiële groei. Als specialist in de aandrijf- en besturingstechniek ondersteunt Bosch Rexroth fabrikanten om daarbij de juiste stappen te zetten, zowel reactief als proactief. Het resultaat? Een samenwerking die het verschil maakt. Vraag dat maar aan Bert Baas en René ter Haar, engineers bij maaimachinefabrikant Roberine.

Roberine is een Nederlandse fabrikant van mobiele maaimachines. Deze machines worden seriematig ontwikkeld en gebouwd, en staan bekend om hun hoge kwaliteit en perfecte maaibeeld. “Daarmee zijn we hét merk voor professionals in de ‘groene’ sector die gespecialiseerd zijn in het beheer van sportvelden, parken en openbaar groen”, vertelt Bert Baas, engineering manager bij Roberine.

State-of-the-art

Leverancier van de hydraulische aandrijvingen en de elektronica voor de maaimachines is Bosch Rexroth. Die samenwerking draagt volgens Baas al decennialang bij aan een sterk en betrouwbaar product.

“Onze maaiers zijn om meer redenen state-of-the-art. Zo beschikken ze over een automotive-drive, waardoor ze rijden als een auto. Maar ze blinken ook uit op het gebied van ergonomie en bediening; onze machines staan bekend om hun vele functies en beperkte aantal knoppen. Samengevat: in ons product komen technisch vernuft en gebruikersgemak heel mooi bij elkaar. Daardoor lopen we al jaren voorop in een concurrerende markt.”

Uitdagingen huidige tijd

Bij Roberine zijn ze er vanzelfsprekend alles aan gelegen om dat te blijven doen. Maar de uitdagingen van de huidige tijd zijn niet mis, vertelt engineer René ter Haar.

“De ontwikkelingen in ons vakgebied stapelen zich in een hoog tempo op, zowel op het gebied van hydrauliek als op dat van elektronica. Daaraan ten grondslag liggen vooral thema’s als duurzaamheid en het milieu. Om onze sterke marktpositie te behouden, moeten we onze machines dus continu blijven ontwikkelen.”

Connectiviteit

Bij die ontwikkeling speelt Bosch Rexroth een belangrijke rol. Niet alleen door Roberine te helpen aan moderne hydraulische en elektronische componenten, maar ook door proactief mee te denken. “Net als veel andere machinebouwers bevindt Roberine zich in een belangrijke transformatie”, vertelt Jan Jacobs, design engineer bij Bosch Rexroth.

“Elektronische aansturing van voertuigen verbetert niet alleen de rijeigenschappen en de besturing, maar is ook een absolute basisvoorwaarde om de stap naar connectiviteit te maken. Daarmee doel ik vooral op een efficiënte en veilige dataoverdracht van en naar de maaimachines met behulp van het 4G-netwerk en straks ook het 5G-netwerk.”

Predictive maintenance

“Ook maakt connectiviteit lokale draadloze data-uitwisseling via Wi-Fi- of bluetooth-verbindingen mogelijk, bijvoorbeeld voor het gebruik van servicetools. Omdat wij daarover veel kennis en mogelijkheden in huis hebben, mede dankzij ons moederbedrijf Bosch, hebben we Roberine voorgesteld om deze technologie ook voor hun machines in te zetten.”

Dat zagen ze bij Roberine wel zitten. Baas: “De toekomstgerichte visie, de ervaring en de expertise van Bosch uit de automotive sector, stellen ons in staat om constructieve en besturingstechnische data uit onze machines te halen.”

“Die kennis is niet alleen van waarde voor ons al bouwers, maar ook voor de gebruikers van onze machines, bijvoorbeeld om de performance van de machines vast te stellen. Connectiviteit maakt de weg vrij voor predictive maintenance en conditiebewaking. Dat kan heel veel tijd én geld besparen.”

Data verzamelen en uitwisselen

De verregaande elektronische aansturing van voertuigen en uiteindelijk ook de connectiviteit zorgen er wel voor dat de machines van Roberine steeds complexer worden. “Servicemonteurs moeten tegenwoordig bijna ICT’ers zijn om ze te begrijpen”, stelt Ter Haar.

“Maar dat zijn ze natuurlijk niet. De oplossingen van Bosch Rexroth helpen de eindgebruikers van onze machines aan tools waarmee ze heel eenvoudig data kunnen verzamelen en uitwisselen. Daarmee kunnen ze storingen bijvoorbeeld al voorkomen voordat ze optreden. En ze zien precies wanneer er onderhoud nodig is. Daarmee bieden we potentiële kopers echt toegevoegde waarde.”

Vertrouwen

Tot slot noemt Ter Haar de mankracht van Bosch Rexroth als fijn aspect van de samenwerking met Roberine. “Onze machines hebben drie ECU’s die met elkaar communiceren. Dat vraagt om veel kennis over de aansturing van alle componenten die daarbij een rol spelen.”

“Bij Roberine weten we best veel, maar Bosch Rexroth kan leunen op veel experts op dit gebied. Het is een luxe om daar gebruik van te kunnen maken. Het onderlinge vertrouwen is groot en we ondernemen echt samen.”

Roberine

Volgens Jacobs onderstreept die laatste zin de samenwerking met Roberine. “Ik ken Bert en René al meer dan twintig jaar, waardoor we elkaar ook persoonlijk goed kennen. Die klik zorgt ervoor dat we voor elkaar door het vuur gaan. Hun fraaie machines spreken ons bij Bosch Rexroth heel erg aan. En andersom zijn zij blij met onze betrokkenheid. Alle reden om samen te blijven ondernemen.”

Bosch Rexroth schreef een whitepaper over de connectiviteit van mobiele machines met als thema:
‘IoT for off-highway machines – Part 1: Device management’

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven