Ga naar hoofdinhoud

Elektronisch gestuurde moeraanzetter

Autodakrelingen kunnen sneller en nauwkeuriger gemonteerd worden met de Tensor ES van Atlas Copco Tools. Het proces is geoptimaliseerd en de kwaliteit wordt tijdens de montage gecontroleerd (foto: Atlas Copco Tools)

De automobieltoeleverancier Deprotec produceert zijn dakimperiaalsystemen met elektronisch gestuurd schroefgereedschap van Atlas Copco Tools. De nieuwe Tensor-ES-moeraanzetter schroeven schroefdraadelementen in gepoedercoate aluminiumprofielen vast en voeren tijdens dezelfde arbeidsgang een controle uit. Zo bespaart de gebruiker een complete productiestap uit en wint hij gelijktijdig aan procesveiligheid.

“Op de laatste productiemeters vóór de verpakking van de dakreling domineerden lange tijd de pneumatische moeraanzetter en met de hand bediende draaimomenttestsleutels“, verklapt Steffens. Maar met de stijgende aantallen zat het tot nu toe gebruikte gereedschap aan haar plafond. Het werd steeds vatbaarder voor reparaties, de te leveren inspanningen bij het kalibreren namen toe en daardoor stegen de kosten.

Daarbij kwamen volgens Steffens ergonomische nadelen voor de medewerkers: het achteraf wederkerende knikken van elke individuele schroefverbinding met de hand was vermoeiend en de pneumatische aandrijvingen van de impulsmoeraanzetters produceerden relatief veel lawaai.

Toen de gereedschapsleverancier van Deprotec – de in Bochum gevestigde firma Druweko – een Tensor ES van Atlas Copco Tools voorstelde, was ook de afdeling ‘Kwaliteitsborging’ één en al oor. Karsten Helmke, hoofd van het kwaliteits- en milieumanagement, was bij de Tensor-test en was direct enthousiast: “Het toestel schroeft uiterst stil en nauwkeurig schroefdraadelementen met een gewenst koppel van 25 newtonmeter in de aluminiumsleden die in de relingprofielen ingebed zijn.”

In plaats van de pols vangt nu een lineaire eenheid, waarin de Tensor-ES schroevendraaier ingespannen is, deze krachten op en garandeert dat het gereedschap exact boven het schroefpunt geplaatst is.

Moeraanzetter met koppel-precisielanding

Het voor Helmke belangrijkste voordeel is het wegvallen van de voor impulsmoeraanzetter typische koppelspreiding. In plaats van dat voor deze tegenlager-schroefverbindingen gebruikelijke tolerantievensters van 3 newtonmeter (Nm) te benutten, slaagt de nieuwe techniek in een afwijkende brandbreedte van nog slechts enkele tienden newtonmeter: een voordien ongekende herhalingsnauwkeurigheid.

ACT2
Via de Power-Focus-600-besturing is het gewenste koppel newtonmeterprecies te programmeren en te registreren (Foto: Atlas Copco Tools)

Omdat de ES-moeraanzetters de procedure van een achteraf uit te voeren controle met momentsleutels overbodig maken, bespaart Deprotec tijd. De besturing slaat 1000 schroeftoepassingen op. Arbeidsinstructies en informatie komen tegenwoordig via beeldschermen of via het display van de moeraanzetterbesturig, Power Focus 600 genaamd, bij de werknemers/-neemsters.

Producteigenschappen:

  • Gestuurde elektrische moeraanzetter
  • Eenvoudige inbedrijfstelling en bediening
  • Als staaf- en haakse schroevendraaier verkrijgbaar
  • Diverse modellen voor koppels van 0,8 tot 100 Nm
  • Geschikt voor ruwe omgevingen
  • Schroefstrategie Turbo-Tight voor snelle montage zonder reactiekoppels

Website Atlas Copco Tools

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven