Ga naar hoofdinhoud

Elektromotoren uit eigen land

Nederland kent nog steeds productie van elektromotoren, zoals hier bij Paulides.

De grote bulk komt uit het buitenland, maar in Nederland worden nog steeds elektromotoren ontwikkeld en geproduceerd. Het gaat om gespecialiseerde bedrijven, werkzaam in sterk uiteenlopende markten en voornamelijk gericht op het maken van kleinere series. Juist door deze specialisatie houden ze zich staande tegen de concurrentie uit lage lonen landen.

De Nederlandse elektromotorfabrikanten werken intensief samen met hun klanten om tot klantspecifieke oplossingen te komen. Daarnaast ontwikkelen ze speciale elektromotoren die in enkelstuks of kleine series worden geproduceerd, vaak op vraag vanuit de markt. De markt is specialistisch en de producenten moeten flexibel zijn ingesteld. De vraag vanuit de klant is namelijk constant onderhevig aan veranderingen en vernieuwingen. Het logisch gevolg is wel dat deze elektromotoren tot een hogere prijscategorie behoren dan standaard handelsmotoren.

Elektromotoren

Elektromotoren uit lage lonen landen zijn over het algemeen standaard motoren die in grote series worden geproduceerd. Daardoor zijn de producenten niet flexibel en is de communicatie naar de klant vaak een probleem. Bovendien moet er gekeken worden naar de total cost of ownership van een machine of installatie.

Elektromotoren uit Nederland
Nederlandse fabrikanten zijn gespecialiseerd in ontwikkeld en bouw van speciale uitvoeringen. Hier een ‘special’ van Combimac.

De levensduur van Nederlandse elektromotoren is over het algemeen langer. Ook zijn ze minder onderhoudsgevoelig waardoor de stilstandtijd van een machine of installatie aanmerkelijk afneemt. De motor zelf is dan wel duurder in aanschaf maar dit verdient zich terug in minder machinestilstand en onderhoudskosten. De elektromotoren die in Nederland worden vervaardigd zijn dus van een hele andere categorie.

Door specialisatie, flexibiliteit, kwaliteit en korte levertijden kunnen Nederlandse fabrikanten de concurrentie voor blijven. Door de crisis van de afgelopen jaren is wel een aantal fabrikanten van elektromotoren verdwenen of ze hebben de productie naar het buitenland verplaatst. Dit biedt echter kansen voor de nog wel aanwezige producenten van elektromotoren.

Fabrikanten met de productie in Nederland zijn onder meer Paulides, Combimac, Electro Abi, AE Advanced Electromagnetics en Allied Motion. Creusen is al eerder belicht en nu buiten beschouwing gelaten. Verder telt Nederland nog een fabrikant van lineaire elektromotoren, namelijk Tecnotion.

Het volledig artikel vindt u in het februari-nummer van Aandrijftechniek

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven