Ga naar hoofdinhoud

Elektrohydraulisch aandrijfsysteem in Bobcat minigraafmachine

Omdat de nieuwe machine ontwikkeld is voor veeleisende slooptoepassingen binnenshuis, beschikt deze over hulphydrauliek en een efficiënt koelsysteem voor continu gebruik van een sloophamer (foto: Bobcat)

Op de komende Bauma 2019 in München lanceert Bobcat de nieuwe E10e elektrische minigraafmachine, de eerste commercieel verkrijgbare, volledig elektrische zero tail swing (ZTS) minigraafmachine in de klasse van één ton. De E10e kan een volledige werkdag van 8 uur werken door een koppeling met een optionele externe Bobcat-superlader.

Bobcat levert met de E10e een bijdrage aan de toenemende vraag naar elektrische bouwmachines. Klanten willen en moeten steeds milieuvriendelijker werken, maar er is ook een behoefte aan emissievrije en geluidsarme graafmachines voor enkele specifieke toepassingen. Naast sloop- en kelderprojecten binnenshuis zijn dat onder meer werkzaamheden in de binnenstad, nachtwerkzaamheden en de uitvoering van werk in geluidsarme gebieden bij ziekenhuizen, scholen en op begraafplaatsen. Elektrische machines zijn in deze situaties een ideale oplossing.

“We zijn vastbesloten om tegemoet te komen aan de specifieke zakelijke wensen van onze klanten en we streven altijd naar innovatie in het segment van de minigraafmachines. De nieuw ontwikkelde, emissievrije E10e is gebaseerd op onze E10 ZTS minigraafmachine”, aldus Jarry Fiser, Product Line Director minigraafmachine bij Doosan Bobcat EMEA.

Elektrohydraulisch aandrijfsysteem

De E10e is in samenwerking met leveranciers van elektrische voertuigen ontwikkeld in het Bobcat Innovation Center in Dobris in Tsjechië. De machine is gebaseerd op het ontwerp van de dieselaangedreven E10 1-tons minigraafmachine.

Alle systemen en componenten van de E10e zijn geoptimaliseerd voor gebruik onder zware omstandigheden. Het gepatenteerde elektrohydraulische aandrijfsysteem maakt volledig gebruik van de mogelijkheden van de elektromotor. Alle elektrische aandrijfcomponenten zijn volledig afgedicht, waardoor ze voldoen aan de IP67-classificatie en zijn extra robuust uitgevoerd.

De E10e heeft een Lithium-Ion, onderhoudsvrije accu met een geavanceerd managementsysteem. De batterij is ontworpen om in de standaard machinehouder te passen, waardoor het ZTS-profiel van de machine behouden blijft.

Externe snellader

Op basis van klantonderzoek heeft Bobcat de accu geoptimaliseerd om voldoende capaciteit te bieden voor de typische werkpatronen. Met behulp van een externe snellader kan de E10e bij gebruik met normale werkpauzes gedurende een volledige werkdag (8 uur) functioneren en binnen 2,4 uur volledig worden opgeladen. De nieuwe E10e is ook gemakkelijk te onderhouden en veilig te bedienen. Door het gebruik van alleen laagspanning is er geen speciale vergunning nodig om aan de E10e te werken.

Omdat de nieuwe machine ontwikkeld is voor veeleisende slooptoepassingen binnenshuis, beschikt deze over hulphydrauliek en een efficiënt koelsysteem voor continu gebruik van een sloophamer. De capaciteit van het koelsysteem is verhoogd om te voldoen aan de eisen voor sloopwerkzaamheden.

Een ander kenmerk dat de E10/E10z van andere machines op de markt onderscheidt, zijn de gepatenteerde, aan de zijkant verstelbare consoles die plaats bieden aan hydraulische joysticks met stuurdrukregeling. Dit ontwerp is uniek in zijn klasse en blijft behouden in de E10e. Daardoor heeft de machinist veel comfort en krijgt hij het gevoel dat hij in een veel grotere machine werkt. Ook de breedte van de consoles kan worden aangepast voor een gemakkelijke doorgang door smalle openingen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven