Ga naar hoofdinhoud

Elektrische wielaandrijving voor landbouw

De elektrische aandrijving van ZF kenmerkt zich door verbeterde tractie, hogere veiligheid en bodembescherming (foto: Paul Quaedvlieg)

ZF introduceerde tijdens de Hannover Messe een elektrische wielaandrijving voor agrarische toepassingen. Het beoogde toepassingsgebied is heel divers: van elektrisch aangedreven assystemen voor aanhangwagens en mestwagens en elektrisch aangedreven steunwielen voor ploegen zijn slechts een paar voorbeelden. Met deze wielaandrijvingen ontwikkelden de ZF-ingenieurs een oplossing voor off-road voertuigen, toegesneden op professionele toepassingen met de hoogste eisen.

De elektrische aandrijving gebeurt via een 400 V vloeistofgekoelde driefasen asynchrone motor met hoge vermogensdichtheid en een aangebouwde reductor. De motor is geïntegreerd in het wielnaafontwerp. Het systeem kan ook worden voorzien van een wielrem. Het motorvermogen en koppel voldoen aan de meeste eisen in de landbouwtechniek.

Wielaandrijving

De verdeling van de aandrijfkracht tussen trekker en aanhangwagen of getrokken werktuig biedt aanzienlijke voordelen in moeilijke rij-omstandigheden, zoals op hellingen. De dynamische geregelde tractieondersteuning door de elektrische aandrijving vergemakkelijkt het werken onder moeilijke omstandigheden. Hierdoor wordt het bewerken van velden mogelijk onder ongunstige weersomstandigheden en op modderige en zachte grond. Het tijdvenster dat voor de landbouwer beschikbaar is voor veldwerk, is hierdoor aanzienlijk te verhogen.

Door de lagere vermogensbehoefte op de trekker zelf kan afhankelijk van de situatie worden volstaan met een kleinere tractormodel. De gewichtsbesparing op de trekker kan bijvoorbeeld gebruikt worden als extra aanhangerlast.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven