Ga naar hoofdinhoud

Elektrische smalspoortrekker van vaderlandse bodem

De eTrac smalspoortrekker van Farmertronics bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase (foto: Farmertronics)

Wereldwijd zijn er initiatieven om elektrische trekkers en landbouwwerktuigen te ontwikkelen, als groen alternatief voor de door een verbrandingsmotor aangedreven voertuigen. Tot nu toe gaat het vooral om grotere trekkers en werktuigen voor de landbouw en veeteelt. Farmertronics in het Brabantse Deurne werkt momenteel aan een smalspoortrekker voor de fruitteelt en voederteelt.

Op zoek naar een groen alternatief voor de door een verbrandingsmotor aangedreven voertuigen ging Thieu Berkers van Farmertronics in gesprek met diverse partijen uit zowel de agrarische als technologische wereld, waaronder brancheorganisatie ZLTO. Die adviseerde hem een compleet waterstofsysteem voor boeren te ontwikkelen, zodat die hun eigen brandstofketen zouden kunnen opzetten. Hydrogen Efficiency Technologies (HyET) in Arnhem bijvoorbeeld heeft een goede compressor voor waterstof ontwikkeld. Maar Berkers vond dat idee uiteindelijk te ver gaan en besloot alleen een compacte elektrische trekker te ontwikkelen.

De eTrac smalspoortrekker van Farmertronics bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase. Er is zelfs nog geen demomodel, al zijn er wel duidelijke ideeën hoe het voertuig er ongeveer uit gaat zien en hoe het qua constructie, aandrijving en besturing in elkaar zit. Voor de ontwikkeling en straks de bouw werkt Berkers samen met een aantal partijen en ZZP-ers. Hij weet zich onder meer gesteund door beursgenoteerde ondernemingen als ICT (automatisering) en Reesink Technische Handel (handelsmaatschappij in landbouwwerktuigen).

In tegenstelling tot de ook in Nederland gebouwde MultiToolTrac (dieselelektrische werktuigdrager) en de Conver Greenbot (onbemande dieseltrekker) is het eerste demomodel van de eTrac een ‘trekker met een stekker’. De MultiToolTrac is ontwikkeld voor de onbereden beddenteelt en heeft een …..

Het volledige artikel over de ontwikkeling van de eTrac is te lezen in het komende nummer van AT-aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven