Ga naar hoofdinhoud

Elektrische robot-rupslader RogueX breekt met alle tradities (+video)

Het concept van de Bobcat RoqueX is autonoom en beschikt over puur elektrische aandrijvingen (foto's: Bobcat)

Bobcat introduceerde op de Amerikaanse vakbeurs CONEXPO 2023 twee gloednieuwe conceptmachines. Na de presentatie vorig jaar van de Bobcat T7X, de eerste volledig elektrische compacte rupslader zonder hydrauliek, laat Bobcat nu een volledig elektrische schranklader op wielen zien: de Bobcat S7X. Daarnaast verkent de machinebouwer de grenzen van het elektrisch vermogen, autonoom functioneren en de werking van een dubbele hefarm in een soort robot-rupslader, de Bobcat RogueX. Beide machines hebben geen hydrauliek meer aan boord.

“Na de succesvolle ontwikkeling van de volledig elektrische Bobcat T7X-lader, wilden we groter en ruimer denken en nog verder in de toekomst springen,” zei Matt Sagaser, directeur van Innovation Accelerated bij Bobcat. “Ons innovatieteam ging aan de slag en ontwierp een machine die met alle tradities breekt. En ons team is nog maar net begonnen. Want hoewel de RogueX zich nog in de vroege onderzoeks- en ontwikkelingsfase bevindt, geeft hij nu al een kijkje op wat er in de toekomst mogelijk is.”

RogueX: futuristische conceptmachine

De Bobcat RogueX combineert enkele technologisch zeer geavanceerde functies, die er een unieke conceptuele machine van maken. Hoewel de machine op een rupslader lijkt, is ze toch heel anders. De machine is gebouwd als onderzoeks- en ontwikkelproject om nieuwe technische mogelijkheden te verkennen, nieuwe functies te testen en de reacties van klanten daarop te evalueren.

“RogueX is ontworpen met oog voor de werkplek van de toekomst en voor de behoefte van de klant, die geïnteresseerd is in meer gebruiksgemak, bediening op afstand, autonome werking en functionaliteit die bestuurders in staat stelt meer werk te verzetten met één machine,” zei Honeyman.

Robots op de bouwplaats

Omdat de bouwplaats verandert en bestuurders meer met afstandsbediening gaan werken, ontwikkelde Bobcat een conceptmachine zonder plek voor een bestuurder. De machine is geschikt voor bouwplaatsen en omstandigheden, die minder geschikt zijn voor mensen.

De concept Bobcat RogueX is een autonome en elektrische rupslader in één

De RogueX-lader is gebouwd zonder cabine en is uitgerust met geavanceerde kinematica. Zo biedt hij een unieke functionaliteit voor de volgende generatie machines; met verticale en radiale hefmogelijkheden in één enkele uitvoering. De volledig elektrische en autonome conceptmachine is emissievrij, want ze is uitgerust met een lithium-ion-batterij, een elektrisch aandrijfsysteem en ze heeft geen hydrauliek aan boord.

Volledig elektrisch

Net als de T7X is het op Conexpo getoonde prototype van de S7X schranklader volledig elektrisch. De schranklader wordt aangedreven door een lithium-ion-batterij van 60,5 kWh; is uitgerust met elektrische aandrijfmotoren en gebruikt elektrische kogelomloop-actuatoren voor de hef- en kantelfuncties. De batterij en de elektrische aandrijflijn zorgen samen voor prestaties, met een instant-koppel dat wel drie keer hoger is dan bij de traditionele laders.

Schranklader opnieuw uitgevonden

De S7X kan – afhankelijk van de toepassing – tot 8 uur op één laadbeurt werken, waardoor de meeste bestuurders (rekening houdend met pauzes en de tijd dat de machine even stilstaat) de machine een volledige werkdag kunnen gebruiken. Een volledige laadbeurt duurt ongeveer 10 uur.

De Bobcat S7X beschikt over volledige elektrische aandrijvingen

“Als uitvinder van de schranklader zijn we verheugd dat we deze machine weer opnieuw hebben uitgevonden,” zei Joel Honeyman, Vice-President van Doosan Bobcat. “De S7X is een ongelooflijk product voor bouwplaatsen waar strenge eisen aan emissies en geluidsniveau gesteld worden.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven