Ga naar hoofdinhoud

Elektrische aandrijvingen voor FPSO platform

Een 11 MW motor voor een compressor tijdens de installatie )foto: WEG).

De vraag naar olie- en gas blijft onverminderd hoog terwijl de druk om het milieu te ontzien alleen maar toeneemt. Dat dwingt de winningsindustrie om te zoeken naar oplossingen om verliezen en stilstandtijden te minimaliseren. Aangezien op de olie- en gaswinningsvelden veel energie nodig is voor aandrijvingen, worden complete aandrijflijnen onder de loep genomen. WEG heeft voor de P57 FPSO (Floating Production, Storage and Overload platform) voor Petrobras het goede voorbeeld gegeven.

Veel energie wordt verspild omdat aandrijvingen worden gebruikt die slecht ontworpen zijn, niet geschikt voor deze toepassingen of werken met oude technologie. Ingenieurs van win- en distributiestations en –platforms werken aan de herziening van de volledige aandrijfketen van win- en distributiestations. Dat gaat van de mechanische componenten – inclusief elektrische motoren, tandwielkasten en aandrijvingen – tot de bedienings- en automatiseringselementen en ook de elektrische panelen.

Elektrische aandrijvingen

Meer dan 40 % van het wereldwijde energieverbruik komt voor rekening van elektromotoren. Een goed doordachte motorkeuze kan dus zorgen voor aanzienlijke energiebesparingen, zeker als het om grote vermogens gaat zoals bij de olie- en gaswinning. Veel energie kan worden bespaard door een mechanische of hydraulische overbrenging te vervangen door een regelbare elektrische aandrijving. Dit geldt met name voor toepassingen die door hun karakteristiek veel energie verbruiken, zoals pompen en ventilatoren.

WEG werkt wereldwijd samen met pompleveranciers (OEM’s) en grote olie- en gasmaatschappijen om hen te helpen bij het verminderen van hun energiekosten. De bedrijfszekere en efficiënte oplossingen worden onder meer gebruikt in een aantal prestigieuze offshore olieprojecten.

FPSO P-57

WEG leverde 36 middenspannings schakelpanelen, 136 laagspanningspanelen, vier transformatoren van 15 MVA, een Power Management System (PMS), een UPS van 220 kVA, vier generatoren van 148 MVA, 23 motoren voor pompen met een totaal vermogen van 32,1 MW, zeventien hoogspanning frequentieomvormers van 1200 kW en vier compressormotoren van 33,6 MW. In totaal leverde WEG in totaal 164 motoren voor gebruik op de P-57. Alle producten waren voorzien van een ABS-certificaat (van het American Bureau of Shipping) en konden indien nodig worden afgeleverd met een certificaat voor toepassing in geclassificeerde Ex zones volgens Braziliaans en internationale normen.

Het volledig artikel vindt u in het december-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven