Ga naar hoofdinhoud

Elektrische aandrijflijn voor opleggers levert tot wel 40% brandstofbesparing op

De dwarsgeplaatste en geïntegreerde elektromotor blijft binnen de perifere van de trailer luchtvering, waardoor naadloze integratie in het trailerchassis mogelijk is (foto: yDrive)

Een consortium van zes partijen heeft onder de projectnaam yDrive (spreek uit: Why Drive) een elektrische aandrijflijn voor trailers ontwikkeld en gebouwd en start binnenkort met het testen en demonstreren. Door trailers uit te rusten met de yDrive technologie, verandert elke brandstoftruck in een hybride combinatie, terwijl er voor elektrische trucks de actieradius wordt vergroot. yDrive beschikt over regeneratief remmen, waardoor een batterijpakket wordt opgeladen tijdens het vertragen of bergafwaarts rijden. Wanneer er wordt versnelt, treedt de emissievrije power assist in werking.

Martin van Willigen, Founder and Managinging Director bij Econogy en initiatiefnemer van yDrive geeft aan: “Wist u dat zware bedrijfswagens verantwoordelijk zijn voor meer dan 6% van de totale uitstoot van broeikasgassen in Europa? Om Europa’s de ambitieuze doelstelling van Net Zero in 2050 te halen, moet zware bedrijfswagens dit decennium de CO2-voetafdruk met 45% verminderen en tegen 2040 zelfs met maar liefst 90% – grotendeels door elektrisch te gaan rijden.”

Tot 40 procent besparing

“Echter, de groei van elektrisch vrachtvervoer verloopt trager dan verwacht. Naar verwachting is slechts 10% van het Europese truckpark in 2030 elektrisch, en in 2040 slechts 50%. yDrive is er om dit gat te dichten. Door het onbenutte potentieel van trailers te benutten, zijn we vastbesloten om de ambitieuze groene transportagenda van Europa werkelijkheid te laten worden.”

Een recente simulatiestudie uitgevoerd door TNO heeft het opmerkelijke potentieel van de yDrive technologie aan het licht gebracht. Een drie-assige trailer uitgerust met de elektrisch aandrijflijn kan tot wel 40% brandstof besparen tijdens stads- en regionale distributie.

Robuuste e-as

De elektrische as is een technische oplossing dat bewezen concepten combineert uit de truck- en trailerindustrie, gebruikmakend van de bestaande schaalvoordelen. De dwarsgeplaatste en geïntegreerde elektromotor blijft binnen de perifere van de trailer luchtvering, waardoor naadloze integratie in het trailerchassis mogelijk is. De e-as is geschikt voor industriestandaard remmen en luchtvering, zodat de overige trailerassen standaard kunnen blijven.

Bijzondere batterijtechnologie

Rob van Gils, Managing Director bij DLS-Drive Line Systems wijst erop, dat er is gekozen voor een zogeheten LTO batterijchemie (Lithium Titanium Oxide). “Deze chemie maakt het mogelijk om de batterij zeer snel te ontladen op de momenten dat het voertuig maximale energie vraagt en ultrasnel op te laden tijdens het regeneratieproces bij afremmen.”

Hierdoor is een zeer kleine batterij voor stads- en regionale distributie voldoende, vanwege de vele rembewegingen. Ander voordeel is de lange levensduur met ruim 20.000 cycli, waarmee de levensduur van de trailer overtreft wordt.

Slimme besturing

Arno van der Steen, Manager Smart Mobility bij V-Tron vertelt, dat V-tron voor dit project de control unit en algoritme ontwikkelt in zowel een basis versie – werkt agnostisch van de truck – als een voorspellende versie – kijkt naar de weg voor zich – en een geavanceerde versie – met vaste verbinding met de truck – welke de efficiëntie van yDrive nog verder verhogen.

Consortium

Wij geloven in de kracht van samenwerking. Econogy is penvoerder van een consortium van zes gerenommeerde organisaties die een elektrische aandrijflijn voor trailers ontwikkelen, bouwen en demonstreren. Samen met het yDrive-consortium (EconogyTNORAITHTDLS en V-Tron), leiden ze de weg naar een duurzame toekomst in het wegtransport. Het innovatieve yDrive project wordt medegefinancierd door de provincie Flevoland en de DKTI-Transport regeling van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Ook interessant: De 4-in-1 elektrische as van Schaeffler

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven