Ga naar hoofdinhoud

Eisen servomotoren vragen om speciale kogellagers en smering

NSK lanceert een gamma diepgroefkogellagers dat speciaal aangepast is aan de specifieke eisen van servomotoren (foto: NSK)

Dankzij de ontwikkeling van een speciale smeringsoplossing en een effectieve wrijvingsarme afdichting, overwinnen de speciale lagers van NSK de beperkingen van conventionele lagers bij toepassing in servomotoren. De fabrikant lanceert een gamma diepgroefkogellagers dat speciaal aangepast is aan de specifieke eisen van servomotoren. En introduceerde een nieuwe catalogus met daarin het uitgebreide aanbod standaardlagers voor diverse soorten elektromotoren.

Voor wentellagers vormen servomotoren een uitdaging. Door hun frequente start-, stop- en omkeerbewegingen en de kleine corrigerende bewegingen die door de sensor worden veroorzaakt, leidt het typische bewegingsprofiel van servomotoren tot lagers onder intense spanning.

Bovendien veegt het frequent omkeren en de daarmee gepaard gaande microtrillingen de oliefilm tussen het rolelement en het loopvlak weg (zonder mogelijkheid tot nasmeren). Zeker in vergelijk met de continue roterende lagers die in conventionele elektromotoren ingezet worden is dat het geval.

Microwrijvingen

De gevolgen hiervan zijn onder meer het genereren van lokale microwrijvingen op de loopbaan. Deze wrijving wordt veroorzaakt als de smeerfilm onvoldoende is en zo metaal-op-metaal contact ontstaat tussen de loopbaan en de kogel. Om deze problemen te overwinnen ontwikkelde NSK een speciaal vet dat bekend staat als EA7.

Langere levensduur

Vergeleken met conventionele vetten biedt EA7 verbeterde smeereigenschappen als deze onderhevig is aan microtrillingen. De smering helpt de lagers ook om een lager wrijvingskoppel te ontwikkelen, wat op zijn beurt leidt tot een minimaal vermogensverlies. In de praktijk leidt het gebruik van met EA7 gesmeerde lagers in servomotoren tot een langere levensduur en de verdubbeling van service-intervallen.

Vervuilde encoder

Een bijkomende factor die de levensduur van de servomotoren verhoogt, is de netheid tijdens het gebruik. Als de lagersmering partikels (zoals metaal of zwavel) afgeeft die zich verplaatsen naar omringende componenten kan de encoder vuil worden. Na verloop van tijd zal deze vervuiling de motor verhinderen om zijn exacte positie te detecteren. Daarnaast kan lekkend smeermiddel leiden tot slippen tijdens het remmen, wat op zijn beurt leidt tot onnauwkeurigheid in de positionering.

Om een oplossing te bieden voor het verontreinigingsprobleem ontwikkelde NSK een ander type smering voor servomotortoepassingen, LGU genaamd. Vergeleken met lithium gebaseerde smering, geeft LGU ongeveer 90% minder zwavel- en metaaldeeltjes af, waardoor het bijdraagt aan de langdurige reinheid van de lageromgeving. Het resultaat: de onderhoudsintervallen worden met een factor 1,5 verlengd.

Kwalitatieve smering

Bedrijven die servomotoren bouwen of integreren, kunnen kiezen welke smering het best geschikt is. EA7 verlengt de levensduur van diepgroefkogellagers wanneer deze onderworpen worden aan de microbewegingen die typisch zijn voor servomotoren, terwijl LGU het verplaatsen van deeltjes naar omringende componenten tot een minimum beperkt.

Daardoor wordt een onnauwkeurige positionering voorkomen. Deze twee kwalitatieve smeringsoplossingen zijn als optie beschikbaar voor het gamma diepgroefkogellagers die NSK ontwikkelde voor gebruik in servomotoren.

Speciale afdichting

Een ander kenmerk van deze NSK lagers is de DW-afdichting die een combinatie biedt van een uitzonderlijk goede afdichting en een laag wrijvingskoppel. Met DW-afdichtingen ontwikkelden de ontwerpers van het bedrijf een effectieve oplossing ontwikkeld voor de op het eerste zicht tegenstrijdige eisen van betrouwbare afdichting en energie-efficiënte werking van de lagers.

Nieuwe catalogus elektromotoren

NSK brengt een nieuwe catalogus uit waarin het uitgebreide aanbod standaardlagers voor elektromotoren getoond wordt. In de 36 pagina’s tellende catalogus staat vol aan informatie, advies en technische informatie voor alle ingenieurs die installaties met elektromotoren ontwerpen of onderhouden. Daarnaast is er ook aandacht voor oplossingen zoals diepgroefkogellagers en cilinderlagers.

In het handige formaat van de catalogus worden de lager-eisen voor elektromotoren in vier belangrijke toepassingsgebieden beschreven: servomotoren, hoogrendementsmotoren, toerentalgeregelde (omvormer) motoren en elektrische voertuigmotoren (EV).

Ook het assortiment diepgroefkogellagers voor servomotoren is beschreven in deze nieuwe catalogus getiteld ‘Lagers voor elektromotoren’, die in gedrukte vorm of als PDF-download beschikbaar is bij: www.nsk-literature.com/de/industrial-motor-bearings

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven