Eind april is manifoldfabriek IMAV-Hydraulik uit Willich (D) overgenomen door Motrac Hydraulics uit Baak (bij Zutphen). De naam van het bedrijf is aangepast naar Motrac Hydraulics GmbH, de productnaam IMAV-Hydraulics blijft. De redactie ging vlak over de grens bij Venlo poolshoogte nemen.
Al bijna veertig jaar bouwt IMAV zowel standaard als klantspecifieke hydraulische manifolds voor OEM’ers en systeemintegratoren. Met de overname van IMAV kan Motrac het productassortiment verder uitbreiden. Door het bundelen van kennis, engineeringcapaciteiten en door gebruik te maken van elkaars klantenbestanden, kunnen beide bedrijven krachtiger opereren in de markt. Gezamenlijk kunnen ze de internationale groeiplannen realiseren.”Op naar 100 miljoen euro omzet in 2020” zegt verkoop- en marketingdirecteur Maarten Vinkesteijn. “In de middellange termijnstrategie wil Motrac als systeemintegrator vanaf de ontwerpfase meedenken met de klant voor een totaaloplossing.
In de markt zien we een verschuiving van mechanisch-hydraulische oplossingen naar elektrisch-hydraulische oplossingen, en neemt de vraag naar steeds hogere werkdrukken (500 bar tot 600 bar) toe”. Motrac Hydraulics (een dochteronderneming van Reesink) heeft de vertegenwoordigingen van Linde pompen, Bucher kleppen, Völkel besturingen en Eaton hydrauliekcomponent en kan nu met de eigen productie van manifolds de klanten nog beter van dienst zijn.
Nieuwe technologieën
De technologie om manifolds te vervaardigen, is de laatste dertig jaar behoorlijk aan verandering onderhevig geweest. Mijlpalen waren de komst van de CNC-bewerkingscentra die gebruik maken van lineaire techniek, het werken met verbeterde gereedschappen en meerassige technologie Nicolai Linssen, General Manager bij Motrac Hydraulics GmbH vertelt meer over de achtergrond en toekomst van manifolds: “Ook het intern koelen van manifolds was een ontwikkeling die niet ongemerkt voorbij is gegaan. Door deze technologische verbetering kunnen bramen tijdens het boorproces beter worden afgevoerd en gaan gereedschappen langer mee dankzij een betere temperatuurbeheersing.
Vermeldenswaardig is verder het gebruik van verbeterde materialen. Dertig jaar lang werden manifolds hoofdzakelijk vervaardigd van (giet)staal, omdat ze bestand moesten zijn tegen hoge hydraulische drukken. Door het technisch verbeterde ontwerp van veel productiemachines in de loop der jaren werden ook aan manifolds andere eisen gesteld. Zo is bij manifolds ingezet op kleiner, compacter en lichter construeren.
Het resultaat is dat de hedendaagse manifolds in vergelijking met vroeger (afhankelijk van het aantal geïntegreerde functies en de uiteindelijke toepassing) inmiddels zo’n 30% kleiner zijn geworden en aanmerkelijk lichter doordat steeds vaker gewerkt wordt met andere materialen zoals speciale aluminiumlegeringen. Hoewel dat voorheen ondenkbaar was, zijn de hedendaagse aluminium manifolds inmiddels bestand tegen werkdrukken van maximaal 320 bar.”
Kwaliteitscontrole en afwerking manifolds

In de manifoldproductie van Motrac Hydraulics GmbH wordt elk geproduceerd ventielblok voor uitlevering aan een nauwgezette kwaliteitscontrole onderworpen. Daarnaast ondergaat 10% van alle geproduceerde ventielblokken ook nog een zogeheten 100% controle. Daarna wordt elk manifold in een wasmachine met water onder een druk van 8 bar doorgespoeld om eventuele achtergebleven bramen te verwijderen.
Linssen licht toe: “Voor het verwijderen van bramen kennen we in onze organisatie twee methoden, namelijk manueel ontbramen en thermisch ontbramen. Met de laatstgenoemde methode kunnen ongeveer vijtien manifolds per minuut worden afgewerkt. Hierbij wordt het manifold in een behuizing geplaatst, die vervolgens wordt afgevuld met gas en dan tot explosie wordt gebracht zodat de bramen verdwijnen.”
Het complete artikel vindt u in het augustus-nummer van Aandrijftechniek.