Ga naar hoofdinhoud

Efficiëntie kleinschalige windenergie naar 45%

In het kader van het onderzoeksproject 'OptiBine' werd een rotor van een kleine windkracht energie-installatie berekend en geconstrueerd. Getest werd er met een 'rijdende windtunnel' (foto: Stefan Frosch)

Gemiddeld zetten kleine windenergie-installaties (KWEA) circa 30% van de doorstromende windenergie om in elektrische energie. Na een studieproject van prof. Walter Baur en ingenieur Stefan Frosch, dat drie jaar in beslag nam, werd bewezen dat dit duidelijk verhoogd kan worden tot 45%. Het onderzoek ‘Optimierte langsam laufende Windturbine (OptiBine)’ werd afgewerkt binnen de studierichting kunststof- en elastomeertechniek aan de hogeschool Würzburg-Schweinfurt.

Baur, die op een molen is geboren, realiseerde zijn eerste pilotproject van een KWEA in 1996 in het kader van zijn afstuderen in de praktijk op de Würzburger Heuchelhof ‘Am Alten Gut’. Ook op Mallorca deed hij onderzoek aan de daar aanwezige molens. In november 2012 ontving hij de financiering van € 230.000 van het Bayerische Staatsministerium für Bildung und Kultus, Wissenschaft und Kunst voor een driejarig onderzoek.

Rendement windenergie

Doel van ‘OptiBine’ is om een kleinschalige wind energie-installatie te ontwikkelen met een zo hoog mogelijk rendement. Samen met ingenieur Stefan Frosch en 12 andere studenten zorgden ze voor het ontwerp en de constructie van een zogenaamde ‘langzaam loper’: hiervoor werden met vezel versterkte kunststoffen moderne grondstoffen ingezet. Parallel daaraan werden computersimulaties gebruikt om de thermodynamica en de stijfheid van de rotor te optimaliseren. De voordelen zijn onder andere het lage rotortoerental zonder sterk optredend lawaai, geringe slijtage van het materiaal en automatische uitschakeling in geval van schade of storing.

De kant-en-klare rotor van de windkracht installatie werd daarna gemonteerd op een treinwagon als vervanging van een dure windtunnel. De snelheid van de langsstromende wind tijdens het rijden simuleert de windtunnel (rijdende windtunnel). Dit resulteerde in praktijk resultaten, waarna het projectteam de resultaten kon vergelijken met de eveneens ontwikkelde ‘snelloper’. Het onderzoeksresultaat was bereikt.

Volgens de opgaven van het Bundesverband WindEnergie stonden in Duitsland aan het eind van 2014 in totaal 24.867 windenergie installaties. De interesse voor kleinschalige windenergie installaties (KWEA) groeit gestaag: “Steeds meer mensen willen onafhankelijk worden van grote energieleveranciers en zoeken daarom naar een decentrale, milieuvriendelijke mogelijkheid om energie te produceren”.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven